Рестрикциите за пътуване в Япония във връзка с мерките за спиране на разпространението на коронавирус, засегна повечето европейски фирми в страната и може да подтикне тези предприятия да преосмислят бъдещето си в третата по големина икономика в света, съобщи европейско бизнес лоби, предава Reuters.

Много държави са установили ограничения за пътуване на фона на пандемията, но Япония е сред тези с най-строгите мерки, забраняващи влизането на туристи и притежатели на визи от 129 държави. Дори постоянните пребиваващи лица са с ограничен достъп, освен ако не им бъде предоставено изключение по хуманитарни съображения. Съединените щати и Европа вече позволяват на чужденците, които живеят там да се върнат.

Неотдавнашно проучване на European Business Council в Япония показа, че 85% от бизнесите от Европа в страната са били отрицателно повлияни от забраната, като 44% отчитат финансови загуби. EBC обяви, че ограниченията за пътуване противоречат на международните договори.

"Тази ситуация може също да предизвика някои инвестиционни спорове срещу Япония", заяви президентът на EBC Майкъл Мрочек Според него начинът, по който действа забраната създава предвидимост, която може да накара изпълнителните директори да "преосмислят своята политика по отношение на Япония", каза той.

Япония плаща на компании, за да преместят заводите си от Китай

Япония плаща на компании, за да преместят заводите си от Китай

87 предприятия получават субсидии

Страната позволява на своите граждани да се върнат, при направен тест за коронавирус и задължителна карантина.

Чужденците, живеещи в Япония, се сблъскват с много по-големи препятствия при връщането си в страната.

Забележките на EBC достигнаха и до Американската търговска камара в Япония (ACCJ), която се обяви против "двойния стандарт" на страната в изискванията.

Японското министерство на външните работи отказа да коментира твърденията на EBC. Имиграционните служители заявиха, че обмислят начини за облекчаване на забраната, но с приоритет е контролирането на заразяването.