Силното разтърсване на китайската свиневъдна индустрия повиши инфлацията в страната до 8-годишен връх през 2019 г., усложнявайки значително решенията на централната банка, която се опитва да подкрепи охлаждащата се икономика, пише The Wall Street Journal.

Потребителските цени се покачиха с 2,9% спрямо година по-рано, показват официални данни, публикувани в четвъртък. Инфлацията е сравнително умерена, по световните стандарти, но се оказват предизвикателство за втората най-голяма икономика в света.

Последният път, в който инфлацията надвиши това ниво, бе през 2011 г. Тогава икономиката на Поднебесната империя бе нагорещена до червено. За сравнение, през миналата година тя нарасна с най-ниския си темп за последните три десетилетия. Изчисленията на икономистите сочат, че експанзията на брутния вътрешен продукт е била в рамките на 6,2 процента. Забавянето най-вероятно ще стане по-силно през тази година, а ефектът от Африканската чума по свинете може да задържи цените на свинското високи. В същото време напрежението в Близкия изток може да повиши и цените на енергийните продукти. На този фонд заводските цени намаляват.

Опитвайки се да спре заразата миналата година, Китай намали наполовина популацията на прасета. Резултатът: 43% ръст на свинското место, основното месо в китайската диета. Повишението достигна и цените на редица други стоки и услуги, след като фризьори и търговци се опитват да настигнат ръста на цените на храните.

Фан Лей, икономист в Sealand Securities, предупреди, че макар миналата година свинското да е бил основен двигател на растежа на цените, "през тази година най-голямата несигурност определено е петролът". Увеличение от 10% на цените на петрола най-вероятно ще повишат инфлацията в Поднебесната империя с между 0,2 и 0,3 пр. п., казва той.

Не са много потребителите по света, които приемат спокойно по-високите цени, но в Китай те имат голямо политическо значение. През 1989 г., например, инфлацията бе голяма причина за протестите, завършили с кървавия епизод на площад Тиенанмън.

Макар че засега почти няма знаци за недоволство от цените на свинското, които се покачиха през декември с 97% спрямо година по-рано, Пекин изглежда няма намерение да рискува. Държавните медии са пълни с материали за това как политиците опитват да се справят с кризата, като същевременно хвалят алтернативни меса.

Има индикации, че най-лошото от кризата скоро може да премине. Но централната банка съобщи наскоро, че ще запази основната лихва и ще се опита да задържи инфлацията под поставената цел от 3%, докато същевременно прави опити да ускори растежа.