Никога досега американците не са имали толкова много дългове.

През второто тримесечие на 2021 г. дългът на домакинствата в най-голямата икономика нараства с $313 млрд., или 2,1 процента, по данни на Federal Reserve Bank of New York, цитирани от CNN. Това е най-голямото повишение от 2007 г. насам в номинално изражение и най-голямото процентно увеличение от седем години и половина.

Общо, американските потребители дължат $14,96 трлн. дълг към края на юни, като сумата никога досега не е била толкова огромна. Спрямо края на 2019 г., преди пандемията да удари, дълговете растат с $812 млрд.

През трите месеца от април до юни значителен ръст има в дълга по кредитните карти — $17 млрд. Той обаче остава със $140 млрд. под нивата от края на 2019 г. Заемите, изтеглени за покупка на автомобил, се увеличават с $33 млрд.

Единствено студентските кредити намаляват през миналото тримесечие — с $14 млрд.

Ипотечните кредити, най-значимото перо в задълженията на домакинствата, расте с $282 млрд. до $10,44 трлн. Невероятните 44% от задълженията по него произтичат от последната една година. В този дял влизат и нови заеми, и рефинансиране на стари.

Макар че жилищният пазар в Съединените американски щати още е горещ, има 2 млн. кредитополучатели, чиито заеми са в мораториум към момента, но ще изпаднат във финансови затруднения, когато периодът приключи, казват от New York Fed.

Междувременно във вторник бе удължен мораториума, в рамките на който е забранено принудителното извеждане от дома. Забраната ще обхване райони в страната, в които има високи нива на заразени и ще продължи до 3 октомври.

CNBC съобщава, че над 11 млн. американци изостават с плащането на наема си. Новата забрана ще даде време на щатите и градовете да разпределят отделената от Конгреса помощ в размер на $45 млрд. Към края на юни едва $3 млрд. са достигнали домакинствата, които са в затруднено положение и не могат да плащат наема си.