Акос Никлай е повишил заплатите в ресторанта му в центъра на Будапеща с по около 20 процента всяка една от последните три години - и все още не може да задържи персонала, разказва The Wall Street Journal.

Унгарският бизнесмен от скоро е бил принуден да спре да предлага обяд в неделите, тъй като няма достатъчно служители. Безработицата в страната с население 10 милиона души е на исторически ниски нива от 3,6 процента. Само преди няколко години тя бе 10 процента.

"Много е трудно да намериш служители в Будапеща", казва той. "Заплатите все още не са достатъчно високи."

В половин дузина държави в Централна и Източна Европа почасовите разходи за труд растат с 9 процента или повече годишно, движейки се срещу тенденцията повечето развити икономики, които отчитат нисък ръст на заплатите през последните години. Увеличенията отговарят на въпроса, който си задават икономистите от години: дали ниската безработица все още кара заплатите да растат.

Работниците в най-стабилната икономика в ЕС печелят войната срещу ниските заплати

Работниците в най-стабилната икономика в ЕС печелят войната срещу ниските заплати

Компаниите нямат избор, освен да повишат възнагражденията

В много западни икономики това твърдение бе поставено под съмнение след бавния растеж на възнагражденията въпреки намаляващата рязко безработица. Но на места като Унгария, Полша и Чехия, търсенето и предлагането явно все още повишават заплатите заради недостигна на работна ръка.

"Тези фундаментални икономически механизми все още работят", казва Нигел Пейн, икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "Ако пазарът на труда се затегне, ще видим и повишение на цените".

Повишаването на възнагражденията създава натиск и срещу лидерите в Източна Европа - много от които призоваха за стриктни ограничения върху имиграцията - да позволят влизането на повече работници или да рискуват по-нисък икономически растеж.

В Полша, например, свободните работни места са на исторически връх. Повече от 40% от фирмите, заети с производство, казват, че недостигът на работна ръка ограничава продукцията. Властите в страната се обявиха срещу имигранти от мюсюлманските страни.

Най-голямата икономика в ЦИЕ "внася" филипинци и виетнамци, заради дефицита на работници

Най-голямата икономика в ЦИЕ "внася" филипинци и виетнамци, заради дефицита на работници

Въпреки че правителството й не харесва имигранти

Всяка четвърта голяма компания в Полша наема кадри от съседна Украйна, а 30% смятат в близко бъдеще да направят същото.

Имиграционната политика изглежда главен фактор зад бума на заплатите. Служители не достигат особено в бившите соц държави, тъй като немалко работници заминаха за Западна Европа, където могат да печелят повече. А ограниченията върху имиграцията от държави, които не са част от ЕС, увеличава недостига.

Ниската безработица дава и на служителите повече възможности за преговори. В Чехия, където безработицата е едва 2,3 процента - най-ниската в ЕС - средните заплати нараснаха с реални 6 процента на годишна база през второто тримесечие.

"Източноевропейските държави се опитват да убедят работниците да не напускат", казва Дан Букса, икономист в UniCredit.

Инфлацията в региона също тръгна нагоре, но с по-малко, отколкото заплатите - до около 3,5 процента в България и Естония, и 4,7% в Румъния, където почасовите разходи за труд се повишават с 16% годишно.

Доклад: H&M не плаща достатъчно на работниците си в България и по света

Доклад: H&M не плаща достатъчно на работниците си в България и по света

Правозащитни организации настояват веригата да подобри условията на труд за заетите във фирмите, които са нейни доставчици

Президентът на Бундесбанк Йенс Вийдман посочи през януари, че миграцията от други страни от ЕС в Германия частично е отговорна за слабия ръст на заплатите в страната, тъй като имигрантите обикновено заемат работни позиции в нископлатени сектори. От 2011 г. 1,8 милиона имигранти са дошли в Германия от ЕС.

Заплатите в Западна Европа все още са по-високи, но разликата става все по-малка. Служителите в Полша изкарват по около $27 хил. годишно, а тези в Словения - $35хил., при преизчислена покупателна способност. Във Франция средната заплата е $44 хил, а в Германия - $47,5 хил.

Макар недостигът на работна ръка да помага на работещите в Източна Европа, той натежава и над прогнозите за растеж. Годишният ръст в Чехия се охлади до 2,4% в трите месеца до март от 5% в края на миналата година. Недостигът на работна ръка там представлява растящ риск за чешката икономика, предупредиха от ЕК през юли. В Румъния ръстът намаля от 8,4% до 4,2%.

Инфлацията в България е втората най-висока в ЕС

Инфлацията в България е втората най-висока в ЕС

За втори пореден месец