България ще бъде най-бързо развиващата се икономика в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2018 и 2019 година с растеж от 4,3% при среден за региона от 2,6%. Над границата от 4 на сто ще бъдат още тези на Унгария, Румъния, Словения, Турция и Словакия.

Това посочват от групата на UniCredit в своята последна прогноза за растежа на ЦИЕ, представена по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда между 8 и 10 май в Йордания.

У нас, както и в голяма част от останалите страни в ЦИЕ, основен двигател на икономиката остава вътрешното потребление за сметка на много по-ограничено публично такова.

При Румъния и Турция, които през миналата година отчетоха много стабилни ръстове до около 7 на сто, се очаква ръстът на БВП се свие до ниво от 4 на сто.

На въпрос дали експанзията на икономиката в северната ни съседка е повишила инфлационните рискове, координаторът на стратегията на UniCredit за ЦИЕ Матео Фераци коментира, че въпреки повишението на инфлацията в Румъния и очаквано ниво от 3,5% за тази година, ситуацията все още може да бъде контролирана с предприемането на правилните действия.

Като такива той посочи промяната в политиката на централната банка в съседката ни, която повиши основните лихви в страната.

В целия регион най-нисък растеж се очаква за Русия - в рамките на 1,3% за тази и следващата година. Като причина за това страната да е на последно място Фераци посочи неравномерният растеж на отделните сектори на икономиката.

"В Русия има сектори, които растат много бързо и много от тях са големи износители. Има обаче и такива, които са на минус. Все пак прогнозата ни е много близко до потенциалния растеж на страната", посочи той.

Кредитирането за първи път настига депозитите от близо десетилетие

По отношение на банковия сектор основната тенденция, която заслужава внимание, е стабилният растеж на кредитирането. През тази и следващата година се очаква то да продължи да расте с около 5% за трите години между 2017 и 2019 година.

Освен ръст в тази посока експертите очакват налагането на друга важна тенденция. По тяхна оценка през тази година растежът на кредитирането ще се изравни с този на депозитите за пръв път от близо десетилетие.

Според изчисленията в доклада съотношението на кредитите и депозитите у нас ще падне до ниво от под 80 на сто до 2019 година при такова от над 110% през 2010 година.

"На база на отделните държави най-голям ръст на кредитирането през 2017 година имаше при Турция (20,7%), Словакия (9,9%), Босна и Херцеговина (6,5%) и Чехия (5,7%)", се казва в документа.

До 2019 година се очаква ръстът в тези страни да се забави за сметка на такива като Хърватия и Сърбия, които през 2017 година изоставаха в това отношение.

"От 2011 година съотношението на заемите и влоговете намаля с бързи темпове значително под 100%. Въпреки това все още има значителен дял на краткосрочните депозити, корпоративни и на домакинства, които не са инвестирани в дългосрочни инструменти, което означава нови възможности", посочват от UniCredit.