Търсенето на потребителски кредити в Китай расте, особено сред по-малко заможните китайци, подчертавайки, че има група, за която е нужна повече подкрепа по време на кризата, пише CNBC.

Данни от правителството и трети компании показват, че най-бедните домакинства в Китай страдат най-много. През първото тримесечие цените на потребителските стоки са се покачили повече в селските райони, отколкото в градовете. Така и разходите там спадат по-малко, тъй като най-важните продукти изискват по-голям дял от дохода. Икономисти изчисляват, че десетки милиони все още не са се завърнали на работа към края на март.

Икономическият натиск води до по-голямо търсене на заеми. Изследване сред домакинствата през първото тримесечие сочи, че най-бедните - тези, които получават под 50 000 юана годишно ($ 7 142) - са търсили и най-често кредити. Все по-трудно става за тях и да получат такъв, показва още проучването.

Взимайки предвид нуждата на бедните домакинства и невъзможността за някои от тях да получат заеми, експертите смятат, че властите трябва да започнат да раздават пари. През уикенда China Finance 40 Forum, група популярни икономисти, предложи Министерството на финансите да раздаде тримесечни кешови субсидии за семействата, които не са се върнали на работа. Размерът им трябва да зависи от броя на възрастните и децата в домакинството, казват те.

Потреблението в Китай тази година може да спадне с 11%, ако централното правителство не увеличи икономическите стимули, смята Ган Ли, професор по икономика в Texas A&M University.Засега Китай се въздържа да раздава пари на своите 1,4 млрд. граждани, за разлика от САЩ и Хонконг, които вече го направиха. Някои икономисти прогнозират, че китайците няма да изхарчат парите, а ще ги спестят - което няма да помогне за възстановяването на икономиката.

Вместо това централното правителство се концентрира върху помощ за бизнеса и запазването на работни места, като намали лихви, такси и осигуровки. През последните седмици редица местни власти раздадоха купони, за да подкрепят харчовете. Предстои да видим какъв ще бъде ефектът от мерките. Според Morgan Stanley през последната седмица потребителското поведение не е показало подобрение.

Раздаването на пари ще утежни още повече и състоянието на държавната хазна. Приходите в националния бюджет са спаднали с 14,3% през първото тримесечие.

И въпреки всичко това икономисти смятат, че сега е подохдящият момент за подобна мярка, като сега тя ще помогне значително на икономиката.

Liu Xiangdong, зам.-директор на департамента за икономически проучвания в пекинския China Center for Internatinal Economic Exchanges, казва, че ако потреблението не се възстанови през април, малките компании ще фалират. По думите му, основният проблем не е наличието на капитал, а очакванията за бъдещото потребление. "Някои компании нямат желание да продължат работа, тъй като ще губят пари", казва той.

През първите три месеца на годината продажбите на дребно спадат с 19%, като добрата новина е, че през март спадът се забавя до 15,8%.Очаква се ръст на потребителските заеми и през второто тримесечие, казва още той. Което в крайна сметка трябва да помогне на закъсалите малки компании.