Ръстът на деловата активност в 19-те страни от еврозоната през юни се ускори до максимум от ноември 2018 г., съобщава изследователската компания IHS Markit.

Съставният индекс на мениджърите за покупките в еврозоната (PMI) се повиши от майското ниво 51.8 на 52.2 пункта и е по-висок от предварителната оценка от 52.1 пункта. Но докато растежът на активността в сектора на услугите се ускори, в производствения сектор продължи да намалява. 

Индикаторът под 50 пункта отразява спад в активността, по-висок - увеличение на активността.

PMI за сектора на услугите в еврозоната се е увеличил от 52.9 на 53.6 пункта, което показва максималното увеличение на активността в сектора от октомври 2018 година. Предварителната оценка бе за ръст до 53,4 пункта.

Консолидираният PMI в Германия, най-голямата икономика на блока, остана на ниво от 52,6 пункта през юни. Индексът PMI за сектора на услугите нарасна от 55.4 на 55.8 пункта, достигайки максимум за девет месеца.

Ръстът на бизнес активността във Франция миналия месец се ускори до максимум от ноември 2018 година. Консолидираният PMI се увеличи от 51.2 на 52.7 пункта.

Междувременно консолидираният PMI на Италия през юни нарасна от 49.9 на 50.1 пункта, което показва увеличение на активността в частния сектор за първи път от март.

Нарастването на деловата активност в еврозоната бе подкрепено от по-нататъшно увеличение на обема на новите поръчки. Въпреки че темпът на повишаване на новите поръчки е най-висок от ноември, общият растеж остава умерен.

Данните от юни показват по-нататъшно нарастване на заетостта, като най-голямо е увеличението в Германия и Ирландия.

Цените на покупките през юни нарастват с най-ниски темпове от септември 2016 година. Продажните цени на фирмите са се увеличили умерено, като темпът на растеж е един от най-ниските за последните две години.

Продължаващите опасения за световната търговия доведоха до намаляване на бизнес оптимизма за втори пореден месец до ниво, което като цяло съответства на 50-месечния минимум, достигнат през декември миналата година.

"Резултатите от проучването показват, че БВП е нараснал с малко повече от 0,2% през второто тримесечие", каза главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън. "Рисковете в прогнозата преобладават сред страховете от търговска война, нарастваща геополитическа несигурност и забавяне на глобалния икономически растеж."

"Растежът в еврозоната се стимулира от сектора на услугите, който помага да се компенсира дълбоката рецесия в преработващата промишленост. Но основният проблем е, че колкото по-дълга е рецесията в производствения сектор, толкова по-голяма е вероятността слабостта да се разшири до услугите". каза той.

"Като се има предвид относително слабия настоящ и бъдещ растеж, както е видно от PMI, и съпътстващото намаляване на инфлационния натиск, очакваме да видим нови стимули от ЕЦБ през следващите месеци", добави Уилямсън.