Българският пристанищен оператор БМФ Порт Бургас ще инвестира около 60 милиона евро в изграждането на първия от двата кейовe за дълбоководни контейнеровози, както и за осигуряването на енергийната инфраструктура към тях, съобщи SeeNews.

По-голямата част от финансираната от ЕС инвестиция ще бъде използвана за изграждането на кей за дълбоководни контейнеровози на пристанищен терминал Бургас Запад, който се планира да бъде завършен до март 2025 г.

Част от сумата ще бъде използвана за разработване на техническия проект на инфраструктурата, която ще захранва с електроенергия контейнеровозите. Предстои уточняване на сроковете и размера на инвестицията за изграждането на вторият от двата кея.

ЕК одобри 5,8 млн. евро държавна помощ за летищата във Варна и Бургас

ЕК одобри 5,8 млн. евро държавна помощ за летищата във Варна и Бургас

За две години се отсрочва плащането на концесионни такси заради войната в Украйна

Очаква се проектът да разшири капацитета на контейнерния терминал на БМФ Порт Бургас до 350 000 двадесетфутови еквивалентни единици (мярка за товарен капацитет), при сегашните 200 000 двадесетфутови еквивалентни единици.

БМФ Порт Бургас стартира изграждането на новото корабно пристанище миналата седмица със средства от Механизма за свързване на Европа на ЕС.

През октомври БМФ Порт Бургас подписа споразумение за безвъзмездна помощ с Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда на стойност около 46,9 милиона евро в подкрепа на развитието на нискоемисионна мултимодална транспортна инфраструктура на пристанище Бургас.

Три танкера с руски петрол пристигнаха на пристанище Бургас само за двете седмици от началото на ембаргото

Три танкера с руски петрол пристигнаха на пристанище Бургас само за двете седмици от началото на ембаргото

ЕС забрани вносът на всякакви видове руски въглища, а също и пълна забрана за внос на всякакъв руски суров нефт и нефтопродукти, превозвани по море

По-рано миналата година 3SIIF, инвестиционен фонд от инициативата "Три морета", придоби неуточнен, но значителен дял в БМФ Порт Бургас от българския инвестиционен холдинг Адванс Пропъртис.