Британската икономика отбеляза неочакван растеж през третото тримесечие, което вероятно ще накара Английската централна банка да повиши основната лихва през следващия месец.

Тримесечният растеж на БВП на Обединеното кралство се увеличи до 0.4% в сравнение с 0.3% ръст през трите месеца до юни 2017 г., съобщи Службата за национална статистика.

Основен двигател на растежа е обширният сектор на услугите, но производството също допринесе, благодарение на скока в производството на автомобили.

Доминиращият сектор на британските услуги е нараснал с 0.4% през третото тримесечие, запазвайки инерцията си от предходното тримесечие. Индустриалното производство се е увеличило с 1%, което е най-бърз растеж за повече от година.

Само през август секторът на услугите се увеличи с 0.2% на месечна база, компенсирайки лекото понижение през юли.

Строителството продължи да изпитва трудности, отбелязвайки най-силен спад от третото тримесечие на 2012 г.

През първите 3 месеца на годината растежът на годишна база остана без промяна - 1.5%, представяйки се малко по-силно от очакванията на анализаторите.

"Ръстът през третото тримесечие продължи с подобен темп, като наблюдавания през първата половина на годината", каза ръководителят в националната статистическа служба Дарън Морган.

Великобритания се представи много по-добре, отколкото повечето икономисти очакваха веднага след вота за Brexit през миналата година и бе една от най-бързо развиващите се големи развити икономики през 2016 г.

Но тази година тя отиде на опашката на елитния клуб. Докато нейните големи партньори се радват на стабилен ръст, Великобритания отбеляза най-лошото си първо полугодие от 2012 г. насам.

Очаква се стабилнят растеж да накара Английската централна банка да повиши лихвите до 0.5% от сегашните 0.25% на следващата си среща на 2 ноември, поради опасения, че икономиката няма да може да расте толкова бързо, колкото преди, без да създава прекомерна инфлация.

Данните също ще бъдат лек тласък за подложения на натиск министър на финансите Филип Хамънд, който трябва да представи държавния бюджет на 22 ноември, но има ограничено място за маневри заради слабото представяне на британската производителност.