Най-голямата държава по брой на населението може да удари тавана шест години по-рано от очакваното, гласи нов доклад, цитиран от CNBC. Според него населението на Китай ще достигне пик през 2023 г. По-рано китайското правителство изчисли, че този момент ще дойде през 2029 г.

"Темпът на растеж се забавя доста бързо", казва Тони Наш, главен изпълнителен директор на Complete Intelligence, подготвила доклада.

Сред една от причините е сериозният спад на жените във фертилна възраст - определена между 15 и 49 г. от направилите проучването. Броят им ще намалее от 346 милиона днес до 318 милиона през 2023 г. С намаления брой жени в тази възраст и по-ниска раждаемост на 1 000 жени, ще се срине и броят на новородените.

Изследването предрича, че през 2023 г. ще бъдат родени 13,3 милиона бебета, от 15,2 милиона през 2018 г.

В края на 2013 г. Китай започна да облекчава строгата политика за едно дете. Първоначално, тази промяна допринесе за бейби бум, но ефектите отшумяха.

Броят на ражданията на 1 000 жени се покачи рязко от 45,6 през 2015 г. до 49,9 през 2016 г., след като всички китайски двойки получиха разрешението да имат по две деца. През 2018 г. обаче тази цифра се срина рязко до 43,9.

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив

Според Наш, правителството вече не може да направи нищо по въпроса, след като закъсня с разрешението за две деца. А е малко вероятно, докато страната забогатява, жените да започнат да раждат значително повече през следващите години.

Какъв ще бъде ефектът?

Намаляващото население на Китай ще повлияе на някои бизнеси. Например, компаниите, които продават потребителски стоки, вече ще започнат да се борят повече за пазарен дял, отколкото за растеж. "Конкуренцията ще стане по-ожесточена", смята Наш.

За разлика от САЩ, където има огромен пазар сред милениалите, Китай има огромно население на по-голяма възраст, но след това броят на хората намалява.Засегнати ще бъдат и бизнесите, които се занимават с продажба на играчки или детски грижи. Училищата също ще трябва да се променят.