Френските власти са поискали от 75 компании за потребителски стоки да намалят цените. В тях се включват големи имена като Danone и марката позната като производител на зърнени закуски Kellogg. Това съобщава Reuters, като се позовава на свои източници.

По-рано през този месец финансовият министър Бруно Льо Мер заяви, че е получил обещание от някои компании да намалят цените на стотици продукти, под заплаха от финансови санкции, ако не изпълнят обещанията си.

Засега не е ясно кои са всичките компании, но една от най-големите хранителни компании в света Unilever е потвърдила, че е включена е "списъка" и плана на правителството. Френските медии коментират и други потенциални компании в плана Coca-Cola, Mondelez и Nestle.

Производители на хранителни продукти като френската селскостопанска група Avril, както и някои от най-големите производители на напитки в света като Pernod Ricard вероятно също са "фаворити" за намаляване на цените.

Ако планът на френското правителство успее, то може някои от компаниите, които са имали увеличение на цените, да ги намалят с 10% или повече. Френските власти от месеци се целят във високите цени в супермаркетите, достигащи рекорди, въпреки че разходите за суровините на много производители на храни намаляват.

Производителите от своя страна продължават да повишават цените, заради нарастващите разходи, след като войната в Украйна оскъпи енергията и други стоки.

През последните месеци инвеститори предупредиха, че компаниите за потребителски стоки трябва да спрат с увеличенията на цените, защото разходите по веригата за доставки намаляват, а по-нататъшните скокове могат да засегнат още потребителите.