Доларът достигна 6-седмично дъно спрямо йената, а инвеститорите се притесняват от приближаващите избори във Великобритания, срещата на Европейската централна банка и явяването пред Сената на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми, пише Reuters.

В ранната търговия доларът падна с 0.7% до 109.7 йени, след като по-рано достигна 109.660 - най-ниското ниво от 25 април насам. Малко по-късно зелената валута върна част от стойността си и докосна 110.510 йени.

Спадът продължава от петък, когато данните за заетостта в САЩ не успяха да оправдаят очакванията на анализаторите и направиха повишаването на лихвите по-малко вероятно.

Изборите във Великобритания и явяването пред Сената на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми ще бъдат в един ден - 8 юни. И двете събития тревожат инвеститорите.

Коми ще бъде разпитан дали президентът Доналд Тръмп се е опитал да спре разследване, свръзано с връзките му с Русия. А на Острова преднината на Тереза Мей пред лейбъристите продължава да намалява.

Общата валута пък добави 0.2% към стойността си, но търговията върви бавно в очакване на срещата на Европейската централна банка, също на 8 юни, на която се очаква да бъде направена малка крачка към отмяната на финансовите стимули.