Дупката, която се очаква в бюджета при актуализацията му, е планирана да бъде 3,5 милиарда лева. Ако кризата засегне и летния сезон, дупката може да достигне и до 7 милиарда. Това заяви финансовият експерт Петър Илиев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"След като излезе анализа на една от големите банки със силно присъствие в България - KBC, прогнозата е 10-12% спад на брутния вътрешен продукт, смятам, че 7,5 милиарда лева дефицит изглежда реалистично", заяви експертът.

В момента правителството е форматирало предложението за актуализация на бюджета така, че финансирането може да покрие такава дупка, без да се стига до фискалния резерв, заявява Илиев. "Това е важно на фона на развиващите се събития в ЕС и еврозоната, защото някои от големите партньори като Германия и Италия са под много силен натиск".

От къде се очаква да дойдат "спасителните" средства?

По думите на експерта, най-лесното, което правителството ще направи, е да емитира дълг. "Дали ще го направи с една или повече облигационни емисии, това е без значение. Вътрешният пазар има достатъчно ликвидност, с която да закупи поне 3 милиарда от емитирания дълг. Външният пазар също е "гладен" за сигурни облигации при положителен лихвен процент, в които да инвестира", каза Илиев.

В момента сме с под 20% съотношение на държавния дълг, спрямо БВП. "Дори да се емитират всички 10 милиарда, ще останем с около 30%. Германия например е с над 60% дълг спрямо БВП и се готви да емитира на пазарите нас 156 милиарда евро", заяви Илиев.

"Това са необходимите средства, за да може да се финансират всички необходими мерки, за да продължи да работи икономиката и да носи приходи в бюджета", каза експертът. По думите му преди 4 години сегашният финансов министър емитирал успешно на два пъти облигационни емисии за 6 милиарда евро, въпреки голямото недоволство от страна на опозицията за тази мярка. "Тогава не само се запази стабилността на финансовата система и икономиката, но след това се оказа, че парите от тези облигации, които първо преминаха през банковия сектор и през фонда за гарантиране на влоговете, се върнаха с лихва и сега фискалният резерв е на това ниво, благодарение на тази операция", казва Илиев.

Имаме един проблем, който дойде от "нехайството на един от предишните финансови министри", казва още Илиев. "Нашите облигации, които са деноминирани в евро и които се емитират от този момент нататък, носят риск, което означава че цената им ще е значително по-висока", каза той.

Ако не бъде изтеглен заем, тогава ще стане "страшно за българската икономика", според Илиев. Причината: Тогава правителството няма да има ликвидност, с която да посрещне мерките за нейното стабилизиране.