Точно тогава, когато светът се бори да се възстанови от пандемията, изведнъж се оказахме в предстояща глобална енергийната криза. Цяла Европа вече изглежда уплашена от случващото се и от очакванията за все по-голяма инфлацията. Защо обаче Балканите са най-близо до колапс? Отговор на този въпрос търсят от Balkan News.

Както обикновено, на Балканите ситуацията отново изглежда най-критична като днес държавите от полуострова се намират в една от най-трудните икономически ситуации в съвременната история. Особено тези, които не са част от Европейския съюз. 

Европейската енергийна криза ще обхване целия свят

Европейската енергийна криза ще обхване целия свят

Недостигът ще стане много по-лош, когато температурите спаднат

Тези държави не могат да очакват сериозна помощ от ЕС, тъй като няма обща политика за справяне с кризисни ситуации като енергийната дори и за страните членки. Тук е моментът да припомним и Евросъюзът отлага присъединяването на шестте страни от Западните Балкани за неопределено време.

Албания

Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че страната му се намира в извънредно положение заради доставките на електроенергия. По време на своя реч той подчерта, че решението е повлияно от развитието на европейския пазар на електроенергия, който поскъпна много през последните седмици. Албанското правителство назначи вицепремиера Арбен Ахметай да управлява кризата. Политикът вече има правото да взема решения, свързани с енергийните компании. Според различни експерти страната трябва да намери трайно решение за разрешаване на проблема с енергетиката. Едно от решенията, които правителството на Рама вече обмисля е частичната национализация на електроенергията.

Северна Македония

В Северна Македония правителството на подалия оставка Зоран Заев усещаше как партията му потъва на местните избори. Изборите накараха Заев да обещае, че до края на годината цената на тока няма да се промени. Разбира се, премиерът на Северна Македония, подобно на албанския министър-председател Еди Рама, предупреди народа си, че страната му е изправена пред голяма икономическа криза. В Северна Македония очакваха положително развитие относно членството си в ЕС на последната среща на върха. Нищо такова обаче не се случи.

Сърбия

Сърбия е в изключително тежко положение. Президентът на страната Александър Вучич казва, че му е трудно да спи през нощта, защото това, което страната му ще изживее през следващите месеци е много трудно за него.

"Не спя през нощта. Това, което преживяваме не е лесно. Ще имаме голям проблем с цените на енергията", заяви наскоро той пред народа си. Истината е, че в миналото сръбският президент неколкократно се опита да намери комуникация с Владимир Путин относно цената на газа. До изгодно за страната предоговаряне на цените не се стигна.

Европа приема мерки срещу високите цени на електроенергията

Европа приема мерки срещу високите цени на електроенергията

Според очакванията цените ще растат до април догодина

Европейско безразличие?

Сърбия, Албания и Северна Македония усещат невероятно безразличие от страна на ЕС в невиждани размери, пишат балканските медии. От една страна се разбира, че страните членки са изправени пред голяма криза, но от друга страна Европа може би е трябвало да си вземе поуките от миналото. Знаем, че Русия и Турция имат силен интерес към региона. Впрочем, никак не е изключена възможността балканските държави- кандидатки за членство в ЕС, виждайки обхвата на енергийната криза, поне за известно време да се насочат към друго решение на собствените си проблеми. Решение, което би било и да е в противоречие с европейските принципи и ценности.