На 6 юли глобалният бенчмарк Брент падна под 100 долара за барел за първи път от април, което доведе до надежди на политици, собственици на бизнеси и хората по света, че дните на високи цени на горивата са към своя край.

Тези дни обаче са далеч. Динамика на търсенето и предлагането на петрол показва, ще вървим към продължителен период на по-високи цени, което ще продължи месеци, ако не и години. Търсенето на гориво все още нараства, светът продължава да се отваря след блокирането от Covid-19. Рафинериите вече не достигат, а най-големите производители на петрол в света се доближават до лимитите, които могат добиват. Междувременно войната в Украйна потиска износа от Русия на петрол.

"Светът никога не е бил свидетел на толкова голяма енергийна криза", заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Въздействието върху глобалната икономика и политика е сериозно. Ръстът на цените на бензина с 42% тази година вече доведе до най-високата инфлация в САЩ. Високите цени на горивото предизвикват размирици в Перу, Шри Ланка. Енергийният преход, за който световните лидери говорят от години, може да бъде изоставен, пише Bloomberg.

Светът се опитва да произведе целия петрол, от който се нуждае. Това е в рязък контраст с пролетта на 2020 г., когато пандемията доведе до спад на търсенето до най-ниското ниво от десетилетия и цените на суровия петрол паднаха под нулата. Следващата година глобалното потребление на петрол може надхвърли нивата отпреди пандемията, нараствайки с повече от 2% според МАЕ.

Снабдяването ще бъде трудно. През юни JPMorgan Chase & Co. очерта апокалиптичен сценарий, според който цените скочат до 380 долара за барел. Въпреки че Русия е намерила желаещи купувачи в Китай и Индия, общото производство е спаднало с повече от милион барела на ден, притиснато от санкциите и нежелание да се прави бизнес с Москва.

Перспективите за намиране на растеж на производството извън Русия са малки. ОПЕК, която произвежда около 40% от световния суров петрол, се затруднява да постигне целите за производство. През май ОПЕК + произвеждаше 2,7 милиона барела на ден по-малко от колективната си цел.

ОПЕК: Догодина ще има недостиг на петрол и увеличено търсене

ОПЕК: Догодина ще има недостиг на петрол и увеличено търсене

Първата прогноза на Организацията на страните износителки за 2023 година не носи голяма надежда за изход от кризата

Освен това няма признаци, че американската шистова индустрия е готова или има желание да спаси света. Вярно е, че производството нараства в Пермския басейн на Тексас и Ню Мексико, но останалата част от петролната индустрия на САЩ е в застой. Цялостното производство в САЩ все още е с около 1 милион барела на ден по-малко от пика си преди пандемията.

Някои от производителите на петрол просто не искат да произвеждат повече. Петте най-големи петролни компании в света планират да инвестират 81,7 милиарда долара тази година, или на половина от инвестициите през 2013 г.

Пандемията принуди някои рафинерии, вече в неизправност, да затворят перманентно, оставяйки света с по-малко капацитет.

На фона на всички проблеми от страна на предлагането има голям скок в търсенето. След две години на Covid ограничения, милиони хора вече пътуват свободно. По средата на лятото търсенето вече е близо до нивата отпреди пандемията. А Китай все още дори не е излязъл напълно от блокирането.

Много централни банки повишават лихвените проценти и перспективата за глобална рецесия кара инвеститорите да се притесняват, че търсенето е на път да падне. Икономическите спадове обаче рядко водят до намаляване на търсенето на гориво.