Инфлация, обезценяване на валутата и скоростно намаляване на чуждестранните резерви: само част от рисковете, за които икономисти и инвеститори предупреждават след изненадващото решение на президента на Турция Реджеп Ердоган да уволни пореден гуверньор, пише CNBC.

След третото уволнение в рамките на две години турската лира отново се срина рязко — но Ердоган продължава да твърди, че икономиката е в прекрасна форма, както и че пазарната волатилност не отразява икономическата реалност.

Нещо повече, Ердоган призова турците да продадат валутата и златото си и да купуват лири и местни финансови инструменти. Турската валута загуби 10% от стойността си от петък насам.

"Завръщане на волатилността", гласи заглавието на бележка от Barclays в понеделник. "Рискът от валутна криза расте", пише Capital Economics. Анализите отразяват как доскорошният гуверньор Начъ Агбал, който искаше да се справи с огромната инфлация в Турция като повиши основната лихва с 875 базисни пункта от встъпването си в длъжност от ноември досега, вдъхна доверие на инвеститорите.

Но Ердоган отдавна озадачава пазарите с виждането си, че по-високите лихви причиняват инфлация и са "зли". Новият гуверньор, Сахап Кавчиоглу, няма опит, но пък е гласовит противник на повишаването на лихвите. Назначаването му предизвиква опасения от неконтролируема инфлация през следващите месеци.

"Изглежда, че опитите на централната банка да се справят с проблема с инфлацията приключиха", отбелязва Джейсън Тъви. Инфлацията в Турция достига 15%, младежката безработица 25%, а лирата поевтиня с 10% спрямо долара за последните дни.

Ефектът върху пазарите

Когато лирата рязко загуби стойност през май 2018 г., трусът се усети в много испански и френски банки, които има значителна експозиция към турски активи. Сега опасността е по-малка, тъй като "бизнесът е свикнал" и "не се очаква ръст на необслужваните корпоративни заеми", казва Кан Селчук, управляващ директор на Istanbul Economics Research. Анализаторите не очакват и проблемите да застигнат останалите развиващи се пазари. "Можем да станем свидетели на намаляване на риска, но не мисля, че ще е заразно", казва Дивия Девеш от Standard Chartered.

Така останалата част от света изглежда в по-голяма безопасност този път, но самата Турция се насочва към турбулентни времена — особено ако новият гуверньор не продължи политиката на своя предшественик. "Натискът над турската лира ще се засили", смятат анализаторите от Goldman Sachs. Досегашната стратегия на централната банка на Турция бе да подкрепя лирата чрез покупки на валута, което обаче намали чуждестранните резерви на страната. Към момента те са едва $35,7 млрд. и не са достатъчни за продължителна подкрепа.

Турците масово се запасяват със злато

Турците масово се запасяват със злато

Според експерти златото, което турците държат у дома си, е на стойност 280 милиарда евро