Броят на гражданите на Европейския съюз, които търсят работа във Великобритания, е намалял с повече от една трета от Brexit насам. Проучването подчертава трудностите, пред които работодателите на Острова се изправят, коментира The Guardian.

Данни от специализираните портали показват, че европейските, които търсят работа във Великобритания, са намалели с 36% през май спрямо средните нива от 2019 г. Най-драстичен е спадът при позициите с по-ниско заплащане в туристическия сектор, складовете и грижата за хора — 41%.

Докладът подчертава, че правилата за имиграция след Brexit имат най-голямо влияние върху намаленото търсене, а спадът на интереса не се повтаря в други държави. Гражданите от страни извън ЕС все още имат висок интерес и са посетили с едва 1% по-малко обяви. Търсенията от Ирландия, чиито граждани запазват правото си да работят и живеят във Великобритания, също спадат с толкова.

Данните идват в момент, в който британският бизнес не успява да намери достатъчно служители. Бизнес лидерите предупредиха многократно, че липсата на служители от чужбина ще забави драстично икономическото възстановяване след пандемията и може да доведе до по-високите цени на стоките, тъй като бизнесът е принуден да предлага по-високи заплати.

Изчислява се, че от края на 2019 г. около 1,3 млн. работещи граждани на други държави са напуснали Великобритания.

100 дни след Brexit: тежък провал и дългосрочни последици

100 дни след Brexit: тежък провал и дългосрочни последици

Бизнесите, особено малките, изнемогват. Лондон продължава да разказва приказката за ползите