Безработицата в Германия нараства в края на 2019 година. Това е признак, че най-голямата икономика в Европа остава затънала в несигурност заради противопоставянето на производителите и правителството на призивите за фискални стимули, пише Bloomberg.

Броят на хората без работа през месец декември се е повишил с 8 000 души, което е два пъти повече от прогнозите на икономистите. Въпреки това нивото на безработица остава почти рекордно ниско - 5%.

Германските фабрики претърпяха най-лошия си спад миналата година за цялото десетилетие. Това се дължи до голяма степен на търговската война между САЩ и Китай и излизането на Великобритания от ЕС - процеси, които засилиха притесненията на износителите. Друг фактор е кризата при автопроизводителите, които се борят с трансформацията към електромобили.

Всичко това натежа на инерцията в еврозоната, което накара Европейската централна банка да засили паричните стимули и призовава правителствата с фискално пространство - като Германия - да харчат повече.

Електромобилите заплашват сърцето на германската икономика

Електромобилите заплашват сърцето на германската икономика

Служителите вече усещат върху гърба си промените в индустрията

Последните икономически данни в страната са смесени. Проучване на доверието на бизнеса през месец декември показва подобрение за трети пореден месец, но въпреки това мениджърският индекс за сключени сделки тази седмица регистрира спад в производството.

Най-новите прогнози на Bundesbank показват, че вътрешното търсене предстои все повече да бъде засегнато от отслабващия пазар на труда. Централната банка намали наполовина прогнозата си за БВП за 2020 година и сега предвижда разрастване с едва 0,6%.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че увеличаващите се правителствени разходи ще подкрепят икономиката. Въпреки това той не вижда нужда от значителен пакет от фискални стимули. Мнението му е в синхрон с това на правителството на страната, което твърди, че страната не е в икономическа криза.

Заетостта в Германия достигна рекордни нива през 2019 година

Заетостта в Германия достигна рекордни нива през 2019 година

Въпреки свиването на първата икономика в Европа