Германските фирми са изправени пред безпрецедентен недостиг на работна ръка, който заплашва цялата икономика, а компаниите полагат големи усилия, за да запълнят около 1.6 милиона свободни работни места, съобщават от Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK).

За германските работници заплатите не са всичко

За германските работници заплатите не са всичко

Много от тях вече работят по-малко, за да имат време за близките си. Синдикатите искат субсидии за тях

Почти всяка втора компания в страната не е в състояние да намери подходящи кандидати за свободни работни места в дългосрочен план, а 60% от мениджърите смятат липсата на квалифициран персонал за заплаха за техния бизнес, показва проучване на асоциацията сред около 24 000 компании.

Милениалите изострят проблема с недостига на работна ръка в Германия

Как милениалите спъват развитието на най-голямата икономика в Европа

Те твърде бавно преминават към трудовия живот

"Все по-голям брой германски компании са изправени пред затруднения в (търсенето на) квалифицирана работна ръка и това се превръща в предизвикателство за цялата икономика", заяви ръководителят на DIHK Ахим Деркс.

Правителството трябва да увеличи усилията си за по-нататъшно насърчаване на включването на жените на пазара на труда, да разшири професионалното обучение и да привлече повече квалифицирани работници от чужбина, препоръча Деркс.

Мрачна прогноза за икономиката на Германия през 2040-а

Мрачна прогноза за икономиката на Германия през 2040-а

Нещо ще я спъне, но какво?

Недостигът на квалифицирани кадри е все по-голям проблем за трудовия пазар в Германия и според мнозина е основна пречка за растежа на икономиката. Очаква се този дефицит да се задълбочи през следващите години, а някои експерти дори смятат, че ще се удвои до 3.3 милиона липсващи кадри след 2030 г.