Германският износ нарасна повече от очакваното за май месец, надминавайки силния растеж на вноса и разширявайки търговския излишък на най-голямата икономика в Европа, съобщава Reuters.

Износът е нараснал с 1.4%, петият пореден месечен растеж, докато вносът се е покачил с 1.2%, сочат данни от Федералната статистическа служба.

Spiegel пише, че икономистите очаквали ръст от 0.3% след плюса от 0.9% през април. Изкачването на вноса също е по-голямо от очакванията на експертите, които предвиждаха ръст от 0.5%.

Като цяло, германските компании са продали през май стоки на стойност 110.6 милиарда евро в чужбина - това показва плюс от 14.1% в сравнение с май 2016-та година. Разликата със стойността на вноса (88.6 милиарда евро) се равнява на около 22 милиарда евро.

Добре върви търговията със страните от Европейския съюз: в сравнение с май месец миналата година, износът към тези страни е нараснал с 11.8% и е равен на 64.2 милиарда евро. В същото време вносът от другите държави от ЕС се е покачил с 13.2%.

Износът към останалия свят се е увеличил дори повече, с 17.3%. Добрите данни за външната търговия на Германия се отразяват добре и на фондовия пазар. Малко след започването на търговията днес, германският пазарен индекс е нараснал с 0.5%.

Рискът от търговски бариери си остава

Германия е критикувана в международен план заради огромния излишък в търговския баланс. Международния валутен фонд (IMF) го вижда като индикация, че Германия инвестира твърде малко у дома, което може да забави растежа й в дългосрочен план.

IMF повтори молбата си към Берлин в петък за увеличаване на инвестициите си като начин да се намали излишъка, увеличи вноса и следователно да се подкрепи икономическото възстановяване в другите държави.

Според Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank, високият дефицит ще се запази и в бъдеще. Кевин Хайденрайх от немската камара на промишлеността и търговията също предупреди, че рискът от търговски бариери за бизнеса все още съществува, въпреки принципното съгласие на срещата на върха на Г-20.