След като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия чрез понижаване на продажбените си цени и увеличаване на предлагането, цената на петрола на глобалните пазари се срина с най-високата си стойност от почти 30 години насам. Бенчмарковите сортове американски лек и брент поевтиняха със съответно 28,54% и 26,31% до 29,5 и 33,3 долара за барел.

Според анализаторите от Goldman Sachs това състояние на пазарите ще се запази поне в краткосрочен план, като от банката посочват, че цената за барел брент ще остане 30 долара за барел и през второто и третото тримесечие на годината.

Пазарът на петрол е изправен пред нещо, което се е случвало едва 3 пъти за последните 40 години

Пазарът на петрол е изправен пред нещо, което се е случвало едва 3 пъти за последните 40 години

Прогнозите на анализаторите за 2020 година стават все по-песимистични

"Агресивното понижение на цените от страна на Саудитска Арабия и нежеланието на Русия да се споразумее с ОПЕК говорят за слаба вероятност петролният картел и партньорите му да се договорят за съвместни действия", посочват от Goldman Sachs. Последният контракт между тях изтече в петък, а в момента Москва отказва да подпомогне петролния картел в координираното понижаване на производството.

"Въпреки че не можем напълно да отхвърлим ново споразумение между страните през следващите месеци, вярваме, че този пакт беше небалансиран и понижаването на добива не беше обосновано икономически", посочват от банката, според чийто основен сценарий все пак няма да се стигне до контракт.

И докато през второто тримесечие по-ниската цена няма да доведе до значителен отговор от страна на производителите на шистов петрол в САЩ, през третото те ще понижат производството със 75 хил. барела дневно и с още 250 хил. барела през последните три месеца на годината.

Броят на фалитите на шистовите компании в САЩ нараснаха с 50% на годишна основа

Броят на фалитите на шистовите компании в САЩ нараснаха с 50% на годишна основа

Заради регулациите и дефицита на инфраструктура от това се оказа засегната и Канада

Сриването на цената на глобалните пазари със сигурност не е положителен феномен за представителите на сектора, които от месеци се борят с понижаващите се приходи и изключително затруднения достъп до финансиране. През миналата година броят на фалитите в отрасъла продължиха, а тогава цената беше два пъти по-висока.

Същевременно от Goldman Sachs очакват свиването на добива в САЩ да е недостатъчно, като към третото тримесечие на годината свръхпредлагането на пазарите ще е от 1,2 млн. барела дневно. "В този момент, ребалансирането на фундаментите може да доведе до нуждата петролът да се понижи до почти 20 долара за барел, което ще създаде оперативен шок за страните, произвеждащи скъпо", посочват от Goldman Sachs.