Икономиката на еврозоната ще нарасне с 0,6% тази година. Това прогнозира Goldman Sachs. Това се дължи на спада в цените на природния газ и отварянето на границите на Китай.

"Смятаме, че растежът в еврозоната ще бъде слаб през зимните месеци, имайки предвид енергийната криза, но вече не виждаме техническа рецесия", коментират икономистите на Goldman Sachs.

Едва наскоро - през ноември банката прогнозира свиване от 0,1% за региона. Техническата рецесия обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване на брутния вътрешен продукт (БВП).

По отношение на инфлацията в еврозоната прогнозите са за 3,25% в края на 2023 г. в сравнение с 4,5%, прогнозирани по-рано, предава Reuters.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната се забави до 9,2% през декември от 10,1% месец по-рано, показват данни на Евростат миналата седмица.

Очаква се и известно забавяне на инфлацията за региона - до 3,3% до края на годината, след като цените на стоките се охладят. Въпреки може да има продължаващ възходящ натиск върху инфлацията в услугите поради нарастващите разходи за труд, смятат от банката.

Goldman очаква Европейската централна банка да остане непоколебима и да обяви повишения с 50 базисни пункта през февруари и март, след което да забави до 25 базисни пункта.

В Обединеното кралство Goldman предвижда по-малко свиване от 0,7% на БВП в сравнение с по-ранните очаквания в рамките на 1%, най-вече заради по-ниските цени на газа на едро.

Пазарът на труда в Обединеното кралство остава прегрят, американската банка вижда още 100 базистни пункта повишения от страна на Bank of England.