Световният дизелов пазар показва признаци на хаос, подкопавайки което ще докара на световната икономика още по-голяма инфлация. Горивото в Европа става твърде скъпо, в момент в който континентът се се готви за забрана на вноса от ключов доставчик като Русия. Междувременно САЩ имат най-ниските запаси от горива за този периода на годината от 1982 г. досега.

Хаосът е последното нещо, от което Европа има нужда в момента на фона на високите цени на енергията.В САЩ пък производителите на гориво да са притиснати да ограничат износа в чужбина и биват наказвани за ниските запаси от дизелово гориво.

Излишно е да се казва, че дизеловото гориво е широко разпространено и е в основата на световната икономика. Използва се за транспорт, отопление и задвижване на промишлени процеси, което означава, че повишаването на цените може да повиши всичко - буквално.

Според Марк Уилямс, директор в WoodMackenzie Ltd. нарастващите разходи за дизелово гориво засягат всички, защото цените на дизела влияят върху директното производство, транспорта и разходите за отопление. С покачването на цените на дизела се увеличават и разходите за стоки, което се прехвърля върху потребителите.

Състоянието на пазара може да се определи като тревожно в Берлин, Париж, дори Москва. Миналия месец Европа получи две пети от своя внос на дизел от Русия. От своя страна Русия продължава да изнася около 80% от доставките си на гориво за Европа.

Освен това във Франция стачките в сектора продължават, докато почти една трета от бензиностанциите в страната са изправени пред недостиг на горива тази седмица.

Все пак стачните действия отшумяха. Работниците във френските заводи на Exxon Mobil прекратиха стачките.