Австрия и Германия се интересуват от използването на терминала за приемане на втечнен природен газ на хърватския остров Крък на крайбрежието на Адриатическо море, за покриване на собствените си потребности от синьо гориво. Това заяви днес хърватският премиер Андрей Пленкович по време на речта си на среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата. Форматът е насочена към декарбонизиране на икономиките на Централна и Източна Европа и е създаден по инициатива на Министерството на енергетиката на САЩ.

"От своя страна Хърватия може да даде значителен принос за диверсификацията на енергийните доставки за своите съседи и други страни от Централна и Югоизточна Европа. Хърватия може да стане газов център (хъб) за нашия регион.

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Проектът, който е от европейски значение, се очаква да бъде завършен до края на годината

Има също голям интерес от страна на нашите съседи Австрия и германската провинция Бавария към това да се уверят, че терминалът Крък, с неговото разширяване, може да се използва за доставка на газ и за тези страни", подчертава хърватският премиер.

Плаващият LNG терминал на остров Крък започна работа през 2021 година. През 2022 г. хърватското правителство взе решение да разшири капацитета му от 2,9 на 6,1 млрд. куб. метра годишно. В Загреб планират да свържат терминала с газопреносните системи на съседните държави.

Изпълнителят на газовата връзка с Гърция ще плати неустойка за забавянето на строителството

Изпълнителят на газовата връзка с Гърция ще плати неустойка за забавянето на строителството

Така се избягва последващ евентуален арбитраж