В цяла Европа признаците на бедствия се умножават на фона на неспиращата войната на Русия в Украйна. Социалните кухни за бедни хора в Италия изхранват все повече италианци. Германските власти спират една по една политиките в защита за климата, докато подготвят планове за ограничаване на зависимостта си от природния газ на Русия. Редица европейски държави рестартират въглищните си централи. Инфлацията е факт навсякъде и вече изглежда хронична.

Страданията на Европа

И докато военната инвазия в Украйна продължава, както и западните санкции срещу Русия, заедно с изолацията на Руската федерация, еврото падна до 20-годишно дъно спрямо щатския долар, а прогнозите за глобална рецесия нарастват.

За първи път от 20 години: Еврото стигна до паритет с долара

За първи път от 20 години: Еврото стигна до паритет с долара

Очаквания, че кризата в европейската икономика ще е по-значителна, отколкото в САЩ

Междувременно, високите енергийни разходи, подхранвани от войната, за момента са в полза на Русия, която все още е основен износител на петрол и природен газ и чиято гъвкава централна банка с години опит в живота със санкции стабилизираха рублата и инфлацията, въпреки икономическата изолация, коментират финансови експерти, цитирани от Daily Sabah. Да, Европа страда в момента, но това няма да е дълго.

Страданията на Русия

В дългосрочен план повечето икономистите казват, че Русия, въпреки че избяга от пълен крах, ще плати висока цена за войната: задълбочаване на икономическата стагнация чрез загубени инвестиции и по-ниски доходи за нейния народ.

Най-неотложното предизвикателство пред Европа днес е битка с рекордната инфлация и преминаване през предстоящата зима без осакатяващ недостиг на енергия.

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Германците притежават гигантски резерви от злато

Старият континент разчита на руски природен газ и трябва да направи всичко по силите си да се откъсне от тази зависимост възможно най-скоро. Защото зависимостта удря енергоемките индустрии като стоманодобивната и селското стопанство, които могат да се сблъскат и с цялостно ограничаване на природния газ.

Нека се върнем на Русия. Около 2,8 милиона руснаци са били наети в чуждестранни или смесени фирми през 2020 година, според политолога Иля Матвеев. Казано иначе, около 5 милиона работни места, или 12% от работната сила в Руската федерация, зависят от чуждестранните инвестиции.

Западните компании може и да намерят руски алтернативи, а протекционизмът и пренасищането с държавни работни места да предотвратят масова безработица. Въпреки това, руската икономика ще бъде много по-малко продуктивна, докато режимът на Владимир Путин действа по начина, по който го прави в момента, смятат водещи политически анализатори и икономически експерти от Европа и САЩ.

Кой все още купува изкопаеми горива от Русия?

Кой все още купува изкопаеми горива от Русия?

Докато ЕС постепенно премахва руския петрол, няколко европейски страни остават силно зависими от руския газ