Икономиката на Китай поема нагоре. Брутният вътрешен продукт в азиатската страна се ускорява за второ поредно тримесечие на фона на повече инвестиции, възстановени продажби на дребно и засилено промишлено производство, сочат данни от Националното статистическо бюро, цитирани от Bloomberg.

Наравно с това се отчитат и сериозен ръст при кредитите, както и още по-голяма стабилност при пазара на недвижими имоти.

Брутният вътрешен продукт в Китай нараства до ниво от 6.9 процента през първото тричесечие на годината спрямо същия период за година по-рано.

Снимка 288972

Източник: Bloomberg

Данните изненадаха анализаторите, които дадоха средна прогноза от 6.8 на сто в рамките на проучване на Bloomberg. Това е първото последоватено ускорение без прекъсване в Китай от 7 години.

През март продажбите на дребно се увеличават с 10.9 на сто спрямо същия период за година по-рано, докато промишленото производство се разширява до 7.6 процента в сравнение с очакванията от скок с 6.3 на сто.

Пазарът на труда в Китай също отчита добри резултати. Безработинцата пада през март в сравнение с февруари, докато нивото й е под 5 на сто в големите градове. Страната е добавила 3.34 милиона нови работни места през първото тримесечие на годината.