Втората най-голяма икономика в света страна от известно време насам. Потребителските цени в Китай остават без промяна през септември, според последни данни, което показва слабо потребителско търсене. Междувременно втората по големина икономика в света продължава трудното си възстановяване от пандемията, предизвикана от COVID-19. Индексът на потребителските цени т.нар. CPI падна под очакваното от анализаторите увеличение от 0,2%, пише Fortune.

През юли потребителските цени паднаха за първи път от 2021 г., което доведе до опасения, че Китай се е насочил към дефлация. Разочароващите данни от септември показват, че икономиката на страната все още не е възстановила напълно доверието на потребителите.

"Дефлационният натиск в Китай все още е реален риск за икономиката. Възстановяването на търсене не е силно", според икономист от Pinpoint Asset Management, цитиран от Reuters.

Ситуацията в Китай и запътилата се към дефлация икономика са в са в ярък контраст с инфлационната криза в останалата част от света през последните две години.

В Китай все пак има признаци на известно възстановяване. Вътрешните пътувания по време на наскоро приключилия национален празник например се възстановиха малко над нивата отпреди COVID 2019 (макар и все още по-ниски от прогнозите на правителството).

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: Мексико  излиза на хоризонта

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: друга държава излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма привлекателност за инвеститорите, колкото в този момент

Други данни обаче сочат, че пред икономиката висят значителни предизвикателства. Износът на Китай е намалял с 6,2% на годишна база миналия месец, по информация от митниците, въпреки че този рязък спад е по-малък от очакванията на икономистите. Вносът също спадна с 6,2% миналия месец.

Секторът на имотите в Китай е в упадък. По-рано през тази седмица частният строителен предприемач Country Garden предупреди, че първият фалит може да настъпи скоро.

Страната също е изправена пред криза с безработицата сред младите хора, като над 20% от младежите на възраст от 16 - 24 години са останали без работа през юни.

Така Международният валутен фонд намали и прогнозата си за растеж на Китай за 2023 г. до 5%, като посочи основни причини за това - кризата с недвижимите имоти в Китай и отслабването на доверието.