Основателят на американските компании Tesla и SpaceX - предприемачът Илън Мъск, направи изненадваща прогноза за това, че китайската икономика ще успее да изпревари и да задмине неколкократно по размер американската.

"Би било странно, но китайската икономика вероятно ще стане поне два пъти по-голяма от тази на Съединените щати, а може и три пъти по-голяма", коментира той в края на миналата седмица, цитиран от CNBC.

"В основата на войните стои икономиката. Ако разполагате с ресурси, които са наполовина на тези на вашия конкурент, то трябва да сте наистина иновативни. Ако не бъдете такива, тогава ще загубите", посочва още Мъск.

Американските градове с по-големи икономики от тези на цели държави

Американските градове с по-големи икономики от тези на цели държави

Щатите генерират една четвърт от глобалния БВП

Към днешна дата САЩ и Китай са двете най-големи икономики в ствета. Брутният вътрешен продукт (БВП) на първата възлиза на 21,44 трилиона долара, което представлява една четвърт от глобалната икономика. Междувременно китайската икономика е с размер от 14,14 трилиона долара.

Според Илън Мъск четири пъти по-голямото население на азиатската страна ще ѝ помогне лесно и бързо да изпревари Щатите по БВП. "Би било необходимо да достигнат БВП на глава от населението наполовина на този на САЩ, за да може икономиката им да стане два пъти по-голяма от нашата", изчислява той.

Основателят на Tesla посочва още, че за Съединените щати от ключово значение са иновациите, които биха им позволили да запазят конкурентоспособността си.