Покачващата се инфлация предизвиква тревога в цял свят, но никъде в момента положението не е толкова лошо, колкото е в Латинска Америка, пише Bloomberg. Ръстовете на цените надвишават целите на държавните ръководители във всички големи икономики от региона. Годишната инфлация този месец достига 6% в Чили, 6,2% в Мексико, 10,7% в Бразилия и цели 52% в Аржентина.

Големи банки на Wall Street прогнозират, че средният ръст на разходите за живот в Латинска Америка ще приключи годината на ниво от над 10%, най-високото в глобален план, и предвиждат, че натискът върху потребителските цени ще продължи и през по-голямата част от 2022-а година.

Липса на гориво по бензиностанциите, галопираща инфлация - по какво си приличат 1970-а и 2021-а?

Липса на гориво по бензиностанциите, галопираща инфлация - по какво си приличат 1970-а и 2021-а?

Анологиите са видими, грешките - също

Най-тежката инфлация в света се прибавя към проблемите, които Латинска Америка вече търпи като един от най-тежко пострадалите региони по време на пандемията. И макар че фискалната подкрепа беше безпрецедентна в много страни от континента, на повечето места тя съвсем не е толкова щедра като в САЩ, Германия или Япония.

Сега, когато регионът излиза от най-тежката си икономическа криза от два века насам, латиноамериканците очакват нисък растеж и бърза инфлация. Икономическата катастрофа вече се превърна в пречка пред усилията за намаляване на бедността и също така може да стимулира миграцията и изтичането на мозъци - служители, пострадали от загубата на покупателна способност, е по-вероятно да се насочат към САЩ в търсене на по-добри перспективи.

Централните банки в Латинска Америка готвят едни от най-агресивните повишения на лихвите в света в отговор на инфлацията, но до момента не са направили много, за да успокоят очакванията за продължаващ ръст на цените.

Един от проблемите е, че двигателите на инфлацията - неща като глобалното затруднение на корабоплаването и по-високите цени на суровините, едва ли ще бъдат преборени с по-високи лихви. Но друг проблем, който е специфичен за региона, е самоизпълняващото се пророчество, че нещата ще се влошават още повече. Тези очаквания са подкрепени от бързия ръст на цените през последните десетилетия.

Годишната инфлация в региона ще досигне 10,6% тази година, сочат прогнози на Citigroup. Данните на Morgan Stanley за шестте най-големи икономики също показват ръст на цените от над 10%.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, показва, че инфлацията в Латинска Америка ще достигне средно 11,9% и 10,4% тази и следващата година, което е най-бързият темп на почакване на цените в света.

Латинска Америка: неимоверно богат регион, затънал в бедност

Латинска Америка: неимоверно богат регион, затънал в бедност

Латинска Америка би могла да е един от най-заможните региони в света. Държавите там разполагат с гигантски залежи на природни богатства и младо население. В действителността обаче цари ужасяващо социално неравенство