Промишленият сектор в Италия понася тежък удар през април заради намаляващи производство и нови поръчки и рязко намаляване на сделките, съобщава "Ройтерс", като се позовава на скорошно проучване.

Контекст: През последните три месеца индустрията в страната беше във възход. Преди дни Италия - третата по големина икономика в еврозоната, обяви 0,5% ръст на БВП на тримесечна база - резултат, по-висок от очакваното.

Goldman Sachs с мрачна прогноза за растежа на еврозоната

Goldman Sachs с мрачна прогноза за растежа на еврозоната

Инвестиционната банка не очаква развитие в положителна посока и на Острова

Рим ревизира и прогнозата си за цялата 2023 г. с очакване от 1% ръст (при по-ранни 0,6%), но намали очакванията си за растежа през 2024 г. до 1,5% при 1,9% при по-ранните анализи.

Здравето на производствения сектор е от ключово значение за цялата икономика на страната и това си пролича първо с катастрофалния ефект на пандемията върху услугите, а след това - и с трудностите, с които се сблъсква и до момента софтуерният сектор.

Евростат: Инфлацията в еврозоната е 8,6%, в България - 14,1%

Евростат: Инфлацията в еврозоната е 8,6%, в България - 14,1%

По-високи са показателите само в седем други членки

Детайли: Глобалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) е на ниво от 46,8 пункта за април при 51,1 месец по-рано и е значително по-ниско от очакванията на анализаторите, отбелязва "Ройтерс". Те даваха прогнози за около 49,0.

Поглед към подиндексите показва, че спадат както производствената продукция, така и новите поръчки и запасите от покупки - до най-ниските си нива от септември 2021 г. насам.

Последните официални данни за износа на Италия показват ръст от 10,8% на годишна база през февруари, но според икономиста от Hamburg Commercial Bank Тарик Камал Шаудри актуалният PMI индекс показва, че "тази тенденция е малко вероятно да продължи".