Италия планира да подпише меморандум за разбирателство, за да стане част от Китайската инициатива "Един пояс, един път" до края на март, което предизвика критична реакция от САЩ, съобщава във вторник Reuters.

"Преговорите още не са приключили, но е възможно тe завършат навреме за посещението на китайския президент Си Дзинпин", съобщава агенцията, цитирайки Микеле Герачи, заместник-министъра на италианското министерство на икономическото развитие.

Мегапроектът на Китай "Един пояс - един път": Какви са рисковете

Мегапроектът на Китай "Един пояс - един път": Какви са рисковете

Препоръки от шефа на МВФ Кристин Лагард

Съединените щати заявяват, че е малко вероятно проектът да помогне на Италия в икономическо отношение и може значително да навреди на международния имидж на страната.

"Ние разглеждаме инициативата Един пояс, един път, като направена от Китай, за Китай", се казва в изявлението на Гарет Маркиз, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Инициативата "Пояс и път", подкрепяна от президента Си, има за цел да свърже Китай по море и суша с Югоизточна и Централна Азия, Близкия Изток, Европа и Африка, чрез инфраструктурна мрежа по стария Път на коприната.

Освен че стимулира търговията и инвестициите, Си има за цел да засили обмена в области като науката, технологиите, културата и образованието.