Китай има възможност да спази голямо обещание - да удвои брутния вътрешен продукт и доходите за десетилетие, ставайки първа икономика в света. А сега нацията е изправена пред предизвикателството да запази тази инерция заради нарастващите проблеми.

Възходът на Китай започва в края на 70-е години с преминаване към по-отворени пазари. Той продължи чрез агресивно централно планиране, използвайки предимствата на евтината работна ръка, обезценената валута и силния производствен сектор, за да разпространява своите продукти по целия свят.

Всичко това промени икономиката на страната до процъфтяваща суперсила. Сега изглежда Китай върви по пътя към първото място.

Как Китай ще завладее света?

Как Китай ще завладее света?

Планът вече е в действие, а битката ще се води в развиващите се пазари

Китай се изкачи до №2 в света с БВП от 13,1 трилиона долара. Макар и все още да изостава от САЩ, азиатската държава продължава да се приближава. Според анализатори, ако икономиката нарасне с около 6% през 2020 година, Китай ще достигне заявената цел за удвояване на брутния вътрешен продукт от 2011 г.

И все пак Китай е страната, която е най-засегната от търговската война със САЩ и е изправена и пред безброй други предизвикателства, които ѝ пречат да постигне познатия бърз темп на растеж.

Растежът на Китай се забавя и това се усеща. През 2007 година растежът достигна връх от 14,2%. Всяка година от 2015 година насам този процент спада под 7%, показват данни на Световната банка.

"Тарифите болят"

"Китайската икономика е насочена към растеж от 7%, два пъти по-малко в сравнение с преди десетилетие. Ако нарасне с 6% през 2020 година, това все още е много добър резултат, но вече се виждат и много негативни настроения. Ако говорите с хора в Китай, ще забележите, че средният човек не е толкова оптимистичен, колкото преди четири или дори две години", тълкува Майкъл Йошиками, основател на Destination Wealth Management. Компанията е базирана в Сан Франциско и търгува с Китай.

Това, което Йошиками вижда, е нация, развиваща образованието и технологичните иновации, но страдаща от тежестта на американските тарифи, нарастващите разходи за труд и забавянето на производството.

И докато САЩ и Китай са напът към първа фаза на мащабно споразумение, все още остава да се направи много, а втората по големина икономика вече усеща силни сътресения.

"Всички китайци усещат търговските тарифи. Инфлацията нарасна. Цената на основните хранителни продукти се покачи с 10%-15%. Цената на свинското нарасна със 100%. Хората буквално променят начина си на хранене, защото вече не могат да си позволят продукти", казва Йошиками, допълвайки, че сделката е силно необходима на Китай.

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Колко точно е пораснала китайската икономика за последните 30 години?

Много по-бързо от БВП на Европа и от дълга на САЩ

Накъде отива Китай?

Според анализатори от Wall Street обаче проблемите през 2020 година могат да бъдат повратна точка.

Има много причини да очакваме, че придвижването на Китай към №1 ще е изпълнено с предизвикателства, които ще бъдат задвижвани от усилването на това, което тласна растежа на страната през последното десетилетие.

Един от тези белези е появата на множество "суперградове". И те вече са факт, защото преходът е започнал. Около 23 от тези суперградове ще имат население по-голямо от Ню Йорк, а 5 от тях могат да се комбинират и станат дом на 12 милиона души, прогнозира Morgan Stanley.

С привличането на работници от селските райони в масовите населени центрове суперградовете имат за цел да спрат проблемите, които застаряващото население нанася на по-широката китайска икономика.

"Вярваме, че отговорът на тези предизвикателства е нова фаза на урбанизация с потенциал за повишаване на производителността чрез улесняване на по-свободното движение на предприятията и работниците, като същевременно се генерират синергии между различни индустрии", пише още в доклада.

Инвестиции

Китай също така инвестира много в 5G технологията като част от усилията за модернизация и урбанизация. Целта е държавата да бъде напълно свързана, така че да може да се автоматизира. Това ще засили мащабно образованието - учениците дори в малките села ще учат за виртуална реалност и ще получават онлайн уроци.

Morgan Stanley съветва клиентите да гледат на технологичната инфраструктура, интернет на нещата и софтуера като на една тема; на цифровизацията на индустриите на старата икономика като друга; на супермаркетите като на трета.

P. Morgan Chase съветва клиентите да внимават с индустриалните инвестиции. Фирмата препоръчва преминаване от защитни средства към циклични, по-специално недвижими имоти и здравеопазване.

За Йошиками обаче картината все още е малко мътна, тъй като някои от по-непосредствените проблеми остават до голяма степен нерешени.

"Инвестирането в Китай е опасна игра. Не съм сигурен, че си заслужава към този момент", казва той.

Китай намалява митата на 850 продукта от 2020

Китай намалява митата на 850 продукта от 2020

През 2018 г. вносът на стоки от този списък достига $389 милиарда