Приходите в държавния бюджет на Русия могат да нараснат с над $65 млрд. тази година благодарение на по-скъпия петрол — основен износ на държавата, пише Bloomberg. Високите цени на черното злато и допълнителните приходи от него подсилват финансово Кремъл в момент, в който Москва е изправена през заплаха от допълнителни санкции от САЩ и Европа.

Изчисленията на икономистите показват, че цените ще трябва да се задържат на настоящите нива от около $90 за барел, за да може Русия да достигне $65 млрд. допълнителни приходи. Ако черното злато удари $100 — което не е горната граница според някои наблюдатели — общата сума ще бъде по-близо до $73 млрд. С което приходите ще достигнат върхове, невиждани от десетилетие.

В рубли сумата е още по-голяма, тъй като руската валута отслабна срещу долара насред опасенията от нови санкции заради украинската криза. Русия очакваше добра година и прогнозира 9,5 трлн. рубли приходи при цена на барел от $62.

Въпреки това Русия се опитва да намали зависимостта си от петрола. През тази година 38 процента от приходите трябва да дойдат от изкопаеми горива, при над 50 процента преди десетилетие.

$120 за барел?

Цените на петрола могат да нараснат и до $120, ако износът от Русия бъде нарушен, прогнозираха от JPMorgan. Очакванията демонстрират как потенциална инвазия ще има огромни ефекти.

Ако износът на петрол от Русия намалее наполовина, цените на черното злато могат да достигнат и $150. Досега най-високото им ниво бе $147,5. То бе достигнато през юли 2008 г.

Напрежението между Русия и Украйна вече движи цените нагоре през последните седмици. Русия е вторият най-голям производител и на петрол, и на природен газ, като изостава само от САЩ. Страната е и ключов играч в картела ОПЕК+.

Как износът може да бъде нарушен?

Първо, конфликт може да засегне енергийната инфраструктура в региона. Второ, западните сили може да наложат санкции, които да ограничат износа — макар че във Вашингтон се предпочита първо да бъдат "ударени" други сектори на икономиката.

Има обаче риск самият Путин да отвърне на Запада, като превърне отново петрола в оръжие.