За разлика от Федералния резерв на САЩ и нa Bank of England, Европейската Централна банка (ЕЦБ) все още не е направила нищо конкретно, за да се противопостави на ескалиращата криза с вируса, ударила световните пазари на акции. Това вероятно ще се промени тази седмица, след  двудневна сесия на политиците от ЕС във Франкфурт. Срещата идва след като третата по големина икономика на еврозоната-Италия е в застой, след като разшири карантинните мерки, пише CNBC.

"Икономическите и финансовите перспективи се влошиха. Първо, карантината в Ломбардия вероятно ще увеличи преките и косвените разходи, свързани с шока от вируса", казва Марк Уол, главен икономист в Deutsche Bank. "Второ, затягането на финансовите условия се влошава и разширява."Икономическите разходи от избухването на коронавируса ще бъдат значителни. Тъй като ситуацията бързо се развива, не е ясно колко голямо ще бъде икономическото въздействие в крайна сметка, но ще бъде значително."

Ще деградира ли коронавирусът паричната политика на ЕЦБ?

Ще деградира ли коронавирусът паричната политика на ЕЦБ?

Пазарите очакват ново намаляване на лихвите още по-дълбоко в отрицателна територия

Освен това на път е петролната криза, предизвикана от Саудитска Арабия и Русия, и прекъсването на комуникациите между двамата големи производители на нефт миналата седмица. Сривът на цената на петрола в понеделник подсили мрачните икономически прогнози. "Въпреки тази несигурност, ние смятаме, че ЕЦБ ще е принудена да отговори с още един пакет от мерки и не на последно място да изрази готовността си да се справи с всяко затягане на финансовите условия" казва в Дирк Шумахер от банковата институция Natixis. "По-конкретно, очакваме намаление на 10 базисни точки в лихвения процент, увеличаване на програмата за закупуване на активи (40 активи) на месец и нова операция за целево финансиране за банките", добави той.