Новият коронавирус започва да оказва сериозна тежест върху икономиките в цял свят. Какво точно ще е въздействието, което избухването на вируса ще има върху Китай и световната икономика, е неизвестно, но очевидно причинява смущения в различните сектори на икономиката.

По отношение на въздействието върху имотите, също е твърде рано да се правят крайни заключения за влиянието на вируса. Секторът на търговските недвижими имоти не е борса. Той се движи по-бавно. Със сигурност, ако вирусът има устойчиво и материално въздействие върху икономиката, това ще има отражение и върху имотите. Това пише в свой доклад консултантската компания Cushman & Wakefield.

Само ЕЦБ може да препъне в момента пазара на имоти у нас

Само ЕЦБ може да препъне в момента пазара на имоти у нас

В дългосрочен план обаче фундаменталното търсене на имоти ще се забавя заради демографската ситуация

Не е изненада, че пазарът на имоти в Китай ще е най-силно засегнат през първото полугодие с по-дълготрайни последици, които могат да прекроят бизнес пазарите. Търсенето на офиси ще спадне значително. Увеличаването на свободните работни места вероятно ще потисне ръста на наемите на офис площи. 

В Европа глобалното въздействие ще изложи на риск държавите, които разчитат повече на търговията и производството - като тези в региона на ЦИЕ, Холандия и Германия. Италия също може да бъде засегната, като се има предвид развитието на инфекциите и последиците там. 

В кои софийски квартали цените на имотите паднаха с над 25%

В кои софийски квартали цените на имотите паднаха с над 25%

За миналата година квадратният метър в столицата е поскъпнал 4,6% или 50 евро

Наемателите на офис площи могат да направят пауза при разширяването в близко бъдеще, докато секторите на услугите не станат отново устойчиви на фона на по-слабо глобално търсене. Цялостните инвестиции и сключване на сделки може да се забавят, но не се очаква голяма промяна в годишната активност.

В САЩ 70% от американската икономика се ръководи от вътрешните разходи. Твърде рано е засега да се правят заключения какво ще бъде въздействието върху офис сектора, но ще има повече предпазливост от страна на фирмите при търсенето на подобен вид площи. Хотелиерският сектор е индустрията, която най-много е повлияна от рязкото намаляване на азиатския туризъм. Около три милиона китайски туристи посещават САЩ всяка година. По време на епидемията от SARS в началото на 2000-те години броят на посетителите от Китай и Хонконг намалява с 25% между 2002 и 2003 г., според американското Национално бюро за пътуване и туризъм. Въздействието от COVID-19 изглежда ще е много по-лошо, тъй като пътувания и туризмът от Китай до САЩ са спрени. 

75% срив на пазара на бизнес имоти в България

75% срив на пазара на бизнес имоти в България

Най-слабата година от 2013 отчитат от бранша

Въпреки всичко все още има много неизвестни около вируса COVID-19. Колко дълго ще остане, докъде ще се разпространи? Колко хора ще бъдат засегнати? Кога здравната и медицинската общност ще разработи ваксина? През това трудно време ние наблягаме на факта, че се насочват значителни ресурси за овладяване на вируса и неговото въздействие, пише в доклада. При подобен вид събития има огромна несигурност. Глобалната икономика ще бъде повлияна в близко бъдеще, но тя ще има полза и когато търсенето се възстанови отново.