Живеем в несигурен свят, в който финансовия стрес набира скорост. Доказателства за това са налице по целия свят - като станахме свидетели на фалита на няколко щатски банки и принудителното придобиване на затруднена швейцарска банка. Сега въпросът, който стои в главите на всички инвеститори е - ще видим ли меко кацане за световната икономика, или ще станем свидетели на дълбока криза?

Мненията на експертите, разбира се, са доста различни, често напълно противоположни...

Мохамед Ел-Ериан каза, че икономиката на САЩ е изправена пред нарастващи шансове за рецесия и стагфлация. Той вижда значително свиване на кредита, тъй като банковата система става по-предпазлива.

"Това е феномен, на който, за разлика от финансовата зараза, не се противодейства лесно чрез политики."

Мохамед Ел-Ериан каза, че икономиката на САЩ е изправена пред нарастващи шансове за рецесия и стагфлация, след като сътресенията разтърсиха световния банков сектор през последния месец.

"Мигащата червена светлина в резултат на удара със скоростта на светлината върху банковата система на САЩ или това, което икономистите широко наричат финансова зараза, е зад нас", пише известният икономист във Financial Times. "И все пак е твърде рано за политиците да обявят мисията за изпълнена."

Банковата система ще стане по-предпазлива, което вероятно ще доведе до значително свиване на кредита, добави Ел-Ериан.

"Вместо това, червеното се превърна в мигащо жълто поради по-бавно развиващата се икономическа зараза, чийто основен канал за предаване, този на ограниченото кредитиране на икономиката, увеличава риска не само от рецесия, но и от стагфлация."

Инвеститорите оценяват загубите по портфейлите на банковата система, държани до падеж, оставяйки мнозина загрижени къде да паркират своите депозити и с кого да правят бизнес.

Междувременно способността на банковия сектор да прехвърля по-високи разходи по заеми и по-високи такси ще бъде ограничена от други лихвоплащащи продукти за клиентите. Например, американците се отклониха от банковите депозити и паркираха парите си във фондове на паричния пазар, които предлагат по-висока доходност, докато Федералният резерв продължава да повишава лихвените проценти.

"Всичко това води до неудобната констатация, че сме на прага на свиване на кредита, което ще се разиграе през следващите няколко тримесечия, като вероятно ще достигне своя връх към края на тази или началото на следващата година", главният икономически съветник в Allianz. "Това е феномен, на който, за разлика от финансовата зараза, не се противодейства лесно чрез политики."

Все пак Ел-Ериан каза, че икономиката все още може да заобиколи рецесията, стига да няма друга "грешка в политиката на Фед", каза той пред CNBC в понеделник, цитирайки данните за работните места от миналата седмица, които показват солиден ръст на заетостта и по-високо участие на работната сила.

И други експерти смятат, че мекото приземяване е малко вероятно

Подготвяме се за "твърдо приземяване" в DoubleLine, каза основателят и главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital Джефри Гъндлах пред Yahoo Finance.

Кралят на облигациите казва, че неговата инвестиционна фирма се е подготвила за такъв сценарий - период на много слаб икономически растеж, подхранван най-вече от агресивните повишения на лихвените проценти на Фед и упорито високата инфлация - в продължение на няколко тримесечия чрез увеличаване на експозицията към относително сигурни ценни книжа на Министерството на финансите.

В крайна сметка Гъндлах каза, че смята, че няма значение дали има "меко" или "твърдо" кацане. Той каза, че е вероятно пазарите да са на ръба на необходимостта да усвоят рязкото икономическо забавяне - и те не са подготвени да го направят.

"Хората винаги ми задават следния въпрос: колко лоша ще бъде рецесията. Няма значение, докато влизаме в рецесия. Трябва да имате определена степен на защита. И в двата случая имате нужда от чадър", каза Гъндлах.

Освен неотдавнашната вълна от нестабилност на пазарите тази седмица поради опасения от по-агресивен темп на повишаване на лихвените проценти от Фед поради все още високата инфлация, пазарите на акции най-вече пренебрегнаха сценария за твърдо приземяване.

И настроенията на пазарите започнаха да стават по-негативни. Стратезите на JP Morgan посочиха наскоро, че кривата на доходност остава обърната и инвеститорите не трябва да се пренебрегват резултатите от сигнала.

Когато кривата на доходност се обърне, тя отразява дългосрочните лихвени проценти, които падат под краткосрочните. Ходът е показателен за инвеститорите, които влагат повече пари в дългосрочни облигации на фона на страх от краткосрочни икономически перспективи.

На въпроса дали обърнатата крива на доходност остава надежден индикатор за рецесия, Гъндлах каза "абсолютно". "Когато за първи път се обърне, трябва да сте нащрек", добави той.

Fitch прогнозира колко уязвима е България откъм рисковете, свързани със зелената икономика

Fitch прогнозира колко уязвима е България откъм рисковете, свързани със зелената икономика

Нисковъглеродният преход има своята цена

Най-дълбоко обърнатата част от кривата на доходност в САЩ е тази, която не е изпратила фалшив сигнал за перспективите за рецесия в САЩ за повече от половин век изследвания.

Това е разликата между доходността на 10-годишните и 3-месечните съкровищни облигации, която беше около 155,8 базисни пункта под нулата към сряда - отразявайки лихвен процент по 3-месечните съкровищни бонове, който се търгува доста над своя 10-годишен аналог.

Голямата разлика между двата процента сочи към вероятността от "дълбока рецесия", според Кембъл Харви, професор от университета Дюк, който е пионер в използването на спреда като индикатор за бъдещ икономически растеж.

Страховете от рецесия отново са на фокус, след като данните от тази седмица предоставиха нови доказателства, че годишният цикъл на повишаване на лихвите на Федералния резерв най-накрая оказва влияние върху пазара на труда.

Въпреки че волатилността на пазара на облигации се понижи през последните три седмици, проблемите с ликвидността и опасенията относно потенциална криза на тавана на дълга на САЩ продължават да измъчват държавните облигации и да изострят движенията на пазара, според Том ди Галома, управляващ директор и съ-ръководител на лихвите търговия за фирма за финансови услуги BTIG.

Спредът 10 години/3 месеца е още под нулата, отколкото беше в навечерието на финансовата криза от 2007-2008 г. и в края на 80-те години, когато Федералният резерв върна лихвените проценти над 8% до 9%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.