Сред бившите съветски републики, докато Армения и Беларус все още изостават в икономическото си развитие, но в следващите години се очаква да наваксат пропуските си. Междувременно като една от най-благонадеждните за инвестиции държави в региона е възприемана Грузия. Това посочват от престижното издание Forbes.

В своя публикация от медията разглеждат икономическия напредък на страните от бившия СССР, като в нея се посочва, че все още има голяма разлика в развитието на различните пазари. Като основна причина за това експерти посочват близките отношения на Русия с някои от държавите и независимите икономики от Москва за другите.

От Forbes посочват, че Грузия и Казахстан имат най-голям потенциал за по-осезаем подем. За Армения и Беларус очакванията също са положителни, докато за Азербейджан, Украйна и Таджикистан бъдещето може да донесе нови предизвикателства в икономически аспект.

Според оценката на специалистите това, което прави Грузия толкова атрактивна за инвеститорите, е високият ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и спадащото ниво на инфлацията.

В допълнение правителството в страната успя да въведе дълбоки реформи, гарантиращи по-строга финансова дисциплина. Сред преимуществата на държавата са още стабилният банков сектор, както и туристическият сектор.

Що се отнася до Армения и Беларус и за двете страни прогнозите са за значително по-скромен икономически растеж. От една страна значение за това има зависимостта им от цените на суровините и тесните връзки с Русия.

Сред основните рискове за Армения остава местната валута - драмът, чиято стойност падна значително в сравнение с тази на останалите валути в региона.

При Украйна все още липсва конкретен икономически модел и страната е изправена пред затруднения в опитите си за въвеждане на по-мащабни реформи, като тези, въведени в Грузия.