Канада залага милиарди долари публични средства за да превърне един от една от най-мръсните индустрии в света в една от най-чистите. Днес страната е четвъртата по големина производителка на петрол в света, но количеството енергия, необходимо за добив и обработка, прави много от сортовете в региона сред най-замърсяващите. Един от тях, наречен Canadian Cold Lake, "произвежда" 81,87 килограма въглероден диоксид за всеки барел, произведен през юли 2021 г. - четири/ пъти повече от емисиите за един барел от находището Ghawar в Саудитска Арабия например.

Канада е под натиск да се справи с въглеродните емисии до средата на века, но и подкрепя местната петролна индустрия. Правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо е обещало 9,1 милиарда долара за изграждане на системи за улавяне на въглерод. Става въпрос за мащабен проект, който трябва да се справи с 10 милиона метрични тона въглеродни емисии годишно до 2030 г., които идват идват от петролната индустрия. След още милиарди инвестиции, до 2050 г., се очаква системата да "улови" до 40 милиона метрични тона въглерод годишно, достатъчно, за да се спаси индустрия, която представлява 7% от икономиката на Канада и над една пета от износа на стоки.

Това ще стане, само ако системата проработи. Въпреки че технологиите за улавяне и съхранение на въглерод съществуват от десетилетия, масовото им използване се сблъсква с проблеми, като геоложки ограничения, технически грешки, огромни разходи. Това прави стратегията доста рискована за либерала Трюдо и той може да бъде изправен пред критики, ако не успее да подобри неблагоприятния климат на Канада.

Много подобни проекти не са успели да постигнат целите си, били са затворени, никога не са работили, или няма доказателства за тяхната ефективност.

Сред лошите примери е компонентът за улавяне на въглероден диоксид от проекта за втечнен природен газ Gorgon на Chevron Corp., който започна работа с над три години закъснение от графика и не успя да постигне първоначалните си цели.

И в Канада има подобни проекти, като Boundary Dam на SaskPower в електроцентрала, работеща с въглища. Той стартира през 2014 г., но не успява да постигне целта си.

В САЩ ще построят най-големия в света завод за отстраняване на въглероден диоксид от атмосферата

В САЩ ще построят най-големия в света завод за отстраняване на въглероден диоксид от атмосферата

Новият завод ще бъде с капацитет 120 пъти по-голям от аналогичния комплекс Orca в Исландия

По думите на министъра на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън подходът за улавяне на въглерод е "ключов" за постигане на целите за елиминиране на емисиите в страна, която, въпреки екологичния имидж на правителството на Трюдо, е една от изостаналите в това отношение.

Канада си е поставила цел за намаляване на емисиите с 40% до 45% под нивата от 2005 г. до 2030 г., но еколози предупреждават, че страната трябва да предприеме още по-строги мерки, за да постигне тази цел.

Миналата година, когато имаше скок на петрола над 100 долара за барел, производството на катранени пясъци се покачи до около 3,16 милиона барела на ден, според данни на Alberta Energy Regulator. Емисиите на парникови газове в канадската провинция Северна Алберта нараснаха до 81 милиона тона през 2021 г. - увеличение с 2 милиона тона спрямо 2019 г.

Дори ако скъпият експеримент на Канада за улавяне на въглероден диоксид успее, крайният продукт все още е барел петрол, произведен чрез съоръжения, опустошили местните екосистеми - барел петрол, който ще бъде изгорен и ще отделя CO2.