Развиващите се страни дължат на китайските заемодатели 1,1 трилиона долара, според анализ на данни, който показва, че повече от половината от хилядите заеми, които Китай е отпуснал в продължение на две десетилетия все още се дължат. Много кредитополучатели изпитват финансови затруднения.

Американската университетска лаборатория AidData е установила, че просрочените плащания по заеми към китайски заемодатели нарастват рязко. Близо 80% от кредитния портфейл на Китай в развиващия се свят в момента подкрепя страни във финансови затруднения.

Пекин насочва финансите си към финансиране на инфраструктура в по-бедните страни - включително в рамките на инициатива "Един пояс, един път", която стартира преди десетилетие, пише CNN.

Финансирането се излива в пътища, летища, железопътни линии и електроцентрали от Латинска Америка до Югоизточна Азия и Европа и спомага за задвижването на икономическия растеж сред страните кредитополучатели. Това направи Китай в най-големия кредитор в света, като същевременно предизвика обвинения в безотговорно кредитиране.

55% от официалните секторни заеми на Китай за развиващите се страни са в период на изплащане след две десетилетия задгранично финансиране на Китай в 165 страни според AidData.

Черна гора почти фалира заради недостроена магистрала, финансирана от Китай. Страната обяви нов подобен проект

Черна гора почти фалира заради недостроена магистрала, финансирана от Китай. Страната обяви нов подобен проект

Да имаш зад гърба си финансиране от Китай има предимства, но и подводни камъни

За съжаление на длъжниците, тези дългове се изплащат във време на нов и предизвикателен финансов климат на високи лихвени проценти, слаби местни валути и забавящ се глобален растеж.

Данни на AidData се основават на база данни, проследяваща възлизащите на 1,34 трилиона долара ангажименти за заеми и безвъзмездни средства от китайското правителство и държавни кредитори към кредитополучатели от публичния и частния сектор в страни с ниски и средни доходи между 2000 г. и 2021 г.

Според данни, докладвани от заемодатели на Банката за международни разплащания със седалище в Швейцария, кредитополучателите от развиващите се страни дължат на китайските кредитори най-малко 1,1 трилиона долара и до 1,5 трилиона долара към 2021 г.

Според AidData Пекин никога не е трябвало да се справя с повече от 10 страни във финансови затруднения с неплатени дългове до 2008 г. Но до 2021 г. броят нараства до 57 държави с неизплатени дългове към китайски държавни кредитори. Това ще е фактор, променящ начина, по който Китай отпуска заеми.

Финансирането за скъпите инфраструктурни проекти, които спечелиха благоразположението на Пекин в развиващия се свят, рязко намалява.

Дори и при тов аположение Китай остава най-големият официален източник на финансиране в света.

За сравнение, ангажиментите за финансиране от Световната банка възлизат на около 53 милиона долара през 2021 г.

Кредитирането на китайски инфраструктурни проекти към кредитополучатели от страни с ниски и средни доходи обаче спадна от 65% през 2014 г. на 31% през 2021 г.

Междувременно за страните, които вече са задлъжнели и искат да рефинансират със заемите за спешна помощ на Пекин, изследователите на AidData предупредиха, че "трябва да имат предвид опасността от размяна на по-евтин дълг с по-скъп дълг".