Китай планира да намали данъците, да увеличи разходите и да предостави щедро финансиране за малките компании в опит да се пребори с най-лошото забавяне на икономиката си от световната финансова криза насам, както и с ефекта от търговската война във Съединените американски щати, предава AP.

Централната банка е уверена, че може да запази валутния курс на юана стабилен, докато провежда стабилна, но гъвкава парична политика, заяви зам.-гуверньор на институцията.

През третото тримесечие на миналата година икономическият растеж на Поднебесната империя намаля до дъно от 6,5 процента спрямо година по-рано, въпреки усилията на правителството, които включваха нареждане банките да предоставят повече кредити и увеличаване на публичните разходи за строителство.

В понеделник правителството отчете, че износът на Китай към САЩ е намалял през декември. Търговският излишък с Вашингтон обаче достига рекордните $323,3 милиарда.

Пекин не е имал толкова голям търговски излишък със САЩ от 2006 г. насам

Пекин не е имал толкова голям търговски излишък със САЩ от 2006 г. насам

Въпреки търговската война на Тръмп

Световните пазари тръгнаха надолу, но по-късно се възстановиха като отговор на обявените от Пекин мерки.

Плановете за 2019 г. включват и повишаване на минималния праг, под който китайските компании и граждани няма да плащат данъци, както и намаляване на самите данъчни ставки. Общо, в китайците ще останат $190 милиарда повече заради тази мярка.

Правителството планира и да започне строителството на няколко огромни проекта.

Германският бизнес в тежка офанзива срещу Китай

Германският бизнес в тежка офанзива срещу Китай

Компаниите от най-голямата европейска икономика вече не гледат така наивно на Поднебесната империя