Частната китайска рафинерия Zhejiang Petroleum & Chemical получи първия в историята лиценз на частна компания за износ на рафинирани петролни продукти от Китай, пише Oilprice.

Китайското правителство обаче все още не е определило квотата за това колко рафинирани петролни продукти ZPC може да изнася и директно да продава на международния пазар, според източници на Reuters.

Досега само големите контролирани от държавата петролни компании в Китай, като Sinopec, Sinochem, China National Petroleum Corporation (CNPC) и China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), имаха право директно да изнасят продукция.

Zhejiang Petroleum & Chemical вероятно ще остане единственият частен китайски рафинерин, който има лиценз за износ на гориво, тъй като е базиран в зона за свободна търговия, според Ван Джао, петролен анализатор с базирана в Китай Sublime Information, който говори пред Reuters.

Защо Китай съхранява огромни количества петрол в морето?

Защо Китай съхранява огромни количества петрол в морето?

Китайските барели с нефт на плавателни съдове са се утроили от края на май

През май Китай издаде втората партида от квотите си за износ на гориво и всички бяха разпределени между държавните рафинерии. Sinopec, CNOOC, PetroChina, Sinochem Group и China National Aviation Fuel Corp. получиха квоти за износ на рафинирани нефтопродукти, съобщиха тогава източници на Reuters.

Предварителните данни на анализаторите показват, че износът на гориво на Китай, например, скочи през третата седмица на юни. FGE очаква китайският износ да се удвои до 400 000 - 500 000 барела на ден този месец и след това от приблизително 200 000 -3 00 000 барела на ден през май и юни.

През май износът на гориво на Китай спадна с 64,2 на сто за месец и стигна най-ниското си ниво от февруари 2019 г., поради слабите маржове, сочат данни на Общата митническа администрация.. Общият износ на горива от Китай повече от наполовина през май, показват данните.