Китайските инвеститори започнаха да се отказват от инвестиции в развитието на производство, а също и в недвижими имоти в Европа и САЩ. Вместо това, бизнесмени от Китай започнаха да правят повече инвестиции в други региони в света, пише The ​​Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на данни от Американския институт за предприемачество.

Компании от Китай вече инвестират преимуществено в предприятия в Югоизточна Азия, рудодобивни и енергийни проекти в Азия, Близкия изток и Южна Америка, за да укрепят позициите си и да си осигурят достъп до критично важни природни ресурси.

Китайските пари бягат от Запада, основно заради враждебността към китайския капитал и геополитическото напрежение в отношенията със САЩ и техните съюзници, които решиха да се справят без китайски инвестиции от съображения в сферата на националната сигурност.

Международни инвеститори масово се избавят от китайските финансови активи

Международни инвеститори масово се избавят от китайските финансови активи

Защо инвестиции в Китай станаха рискови

"Като цяло способността на Китай да насочва инвестиции към чуждестранни напреднали икономики намалява", коментира Луис Кюис, главен икономист на S&P Global Ratings за Азиатско-Тихоокеанския регион. Според него, малко вероятно е задграничните инвестиционни потоци на Китай да се увеличат значително през следващите три до пет години.

Същевременно, без китайските инвестиции светът ще се лиши от един от традиционните си двигатели за икономически растеж. Изтичането на инвестиции може да доведе до загуба на работни места в някои страни и да намали размера на капитала, който предприемачите могат да ползват.

По думите на Дерек Скисерс, старши сътрудник в Американския институт за предприемачество, на САЩ би могло да им липсват донякъде китайските капитали, но тяхното оттегляне ще бъде най-болезнено за страни като Австралия, Канада и Унгария.

5 тенденции в света, които могат да променят радикално инвестиционните нагласи

5 тенденции в света, които могат да променят радикално инвестиционните нагласи

Една от тях е изкуственият интелект, смятат от най-големия в света фонд мениджър на финансови актови BlackRock

По данни на ООН, за 2022 г. инвестициите на Китай в други държави са намалели до около 147 милиарда долара, което е спад от 18% на годишна база.

Припомня се, че обемът на инвестициите на Китай в западните икономики през 2016 г. достигна общо 196 милиарда долара, тъй като Пекин тогава активно насърчаваше местните компании да инвестират в чужбина, за да помогнат за разширяване на икономическото влияние на страната.

Най-конкурентоспособните икономически страни в света

Най-конкурентоспособните икономически страни в света

Начело в класацията не са големи държави