След месеци на забавяне, икономиката на Китай показва признаци на стабилизиране, пише The Wall Street Journal. В същото време Пекин заяви, че няма да се състезава с другите държави в отхлабването на паричната политика.

Проучване сред производителите показват подобрение на увереността и търсенето през ноември. Частният индекс Caixin се покачва до 51,8 през ноември, от 51,7 през октомври. Това е най-високот ниво от декември 2016 г. Данните на правителството показват повишение до 50,2 от 49,3. Показание под 50 представлява свиване, а над 50 - експанзия.

За индекса на Caixin, насочен повече към по-малките компании и към тези, ориентирани най-вече към износ, това е четвърти месец на по-висока активност. За официалния, изчисляван от Пекин, това е първото покачване от април т.г.

Според Yang Weixiao, икономист във Founder Securities, мерките на правителството срещу забавянето на икономическия растеж, които започнаха миналата година, започват да имат ефект. "Хората бяха много песимистично настроени през по-голямата част от годината, но увереността се увеличава през четвъртото тримесечие", казва той.

Пекин също изглежда уверен и дава сигнал, че няма да прави стъпки към улесняване на паричната политика, като вместо това се концентрира върху увеличаването на заемите към малкия бизнес и инвестициите в инфраструктура.

В статия, публикувана в неделя, гуверньорът на централната банка казва, че институцията няма да прибягва към количествени улеснения и намаляване на лихвите.

Китайската икономика, втората най-голяма в света, нарасна с 6 процента през третото тримесечие - на дъното на прогнозите на правителството. Инфлацията се оказва проблем, основно заради силното поскъпване на свинското.

Китай е светнал като крушка

Китай е светнал като крушка

Последната криза стартира от САЩ, а дали следващата няма да е с начало страната, която се опитва да оспори лидерството на най-голямата световна икономика?