Дългосрочните последици от изменението на климата имат способността да създават хаос във финансовата система и да навредят на икономиката на САЩ. Това показва първи по рода си федерален доклад, който призовава Конгреса бързо да наложи цена на вредните емисии и апелира финансовите регулатори да работят "по-спешно и решително", за да разберат и притъпят задаващите се икономически щети от изменението на климата, пише CNN.

"Изменението на климата представлява основен риск за стабилността на американската финансова система и за способността й да поддържа американската икономика", пише подкомисията по климата към Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

Комисията регулира някои финансови пазари и се състои от трима републиканци и двама комисари демократи. Консултативният комитет по изменението на климата включва представители на банки, екологични групи, инвеститори и голяма петролна компания.

Климатичните кризи поставят под риск повече от половината от световната икономика

Климатичните кризи поставят под риск повече от половината от световната икономика

Най-висока е опасността за строителството, земеделието и хранителната индустрия, сочи доклад

Учените вече са определили изменението на климата като виновник за разрушителните метеорологични събития в САЩ, включително горски пожари, тежки наводнения и масивни урагани.

Отчасти докладът се определя като забележителен, защото директно противоречи на президента Доналд Тръмп и други републиканци, които омаловажават и принизяват последиците от изменението на климата. Тръмп нарече изменението на климата "измама", отмени екологичните разпоредби и дори заяви, че вятърните мелници могат да причинят рак.

"Задължение на политиците, избраните служители и регулаторите е да започнат да изграждат правила за устойчивостта на климата, така че да не страдаме в дългосрочен план от тези драматични метеорологични събития. Това са климатични събития в реалния свят, които се случват по-често и по-екстремно", заяви Ростин Бенам, демократ, който инициира Консултативния комитет по изменението на климата.

Джеф Безос дава $10 милиарда за борбата с климатичните промени

Най-богатият човек в света дава $10 милиарда за борбата с климатичните промени

След натиск от страна на служители на Amazon

Работни места, доходи и възможности

Докладът предупреждава за потенциален "стрес на финансовата система", който може да навреди на икономиката, като ограничи достъпа до кредити.

"С течение на времето, ако не се предприемат значителни действия за проверка на нарастващите средни глобални температури, въздействието на изменението на климата може да увреди производствения капацитет на икономиката и да подкопае способността й да генерира работни места, доходи и възможности".

Екологичните групи, включени в доклада, също подчертават спешната необходимост от действия.

Председателят на CFTC Хийт Тарбърт, републиканец, даде обаче различен тон на доклада, подчертавайки, че може да има потенциално прекъсване, причинено от масово преминаване към по-чиста енергия.

"Докладът на подкомисията признава, че рисковете от прехода към една зелена икономика могат да бъдат също толкова разрушителни за нашата финансова система, колкото възможните физически прояви на изменението на климата, както и че прекалено бързата трансформация може да бъде също толкова хаотична, колкото и да се направи твърде малко твърде късно", коментира Тарбер в изявление.

Климатичната криза може да се превърне във финансова, пазарите не са подготевни

Докладът предполага, че климатичната криза в крайна сметка може да се превърне във финансова криза.

"Изменението на климата може да създаде системни рискове за финансовата система на САЩ", пише в доклада. Това може да се случи чрез "преструктуриране на активите", което може да има неприятни ефекти върху инвестиционните портфейли и балансите.

"Днес финансовите пазари все още не оценяват климатични рискове. Финансовите пазари не могат да направят това сами. Докато този основен недостатък бъде отстранен, капиталът ще тече в грешната посока", призовава Боб Литърман, председател на подкомисията по климата на CFTC.

Инвестициите на Великобритания в климата трябва да нараснат с 14 млрд. паунда годишно

Инвестициите на Великобритания в климата трябва да нараснат с 14 млрд. паунда годишно

Доклад: Модернизирането на сгради и новите велоалеи са най-добрите за климата проекти

Подкомисията по климат на CFTC изложи 53 препоръки за справяне с климатичните рискове, включително изискване от компаниите да разкриват подробности за емисиите на парниковите си газове. Предлагат се и пилотни стрес тестове на климата и принуждаване на банките да се справят с финансовите рискове от климатичните промени.

Докладът също така призова регулаторите да включат климатичните рискове в своите мандати - включително Съвета за надзор на финансовата стабилност, натоварен с идентифицирането на възникващи заплахи за финансовата стабилност.