2020-а беше една необикновена година във всеки един аспект от живота, а икономиката и пазарите не правят изключение. През изминалите месеци се случи най-бързият пик и най-дълбокият срив на пазарите в историята. Наред с това страните наляха трилиони долари под формата на стимули, цените на петрола за първи пък станаха отрицателни и какво ли още не.

От платформата Visual Capitalist използват данни на FinViz , за да покажат кои са най-големите печеливши и губещи сектори през изминалите 12 месеца. Информацията е фокусирана върху американския пазар, но картината изглежда по подобен начин и в световен мащаб.

Печелившите

1. Мобилни и десктоп приложения

Годината беше много успешна за лидерите в технологичния свят, но много други малки и не толкова известни фирми успяха да отчетат много силно представяне. Основна причина за това е адаптирането към работата и обучението от разстояние, както и онлайн търговията. Най-добрият пример в тази посока е Shopify, която отчете 178% ръст на пазарната си оценка до близо 150 милиарда долара.

2. Интернет търговия

Не само за гигантът Amazon, но и за по-нишови онлайн магазини, като Etsy, изминалите месеци донесоха големи печалби. Най-успешният пример за сектора обаче идва от Китай и това е Pinduoduo, описвана, като най-бързо развиващата се технологична компания в света. Нейните акции поскъпнаха с 331%.

3. Суровини

През последните няколко години суровините попаднали в спирала на все по-ниски цени. Но 2020 година промени това. През август месец медта поскъпна до 8-годишен връх, а златото удари най-високата стойност в историята си. Един от най-големите печеливши в този сектор е водещия доставчик на литий за електрически автомобили Albemarle, чиито книжа удвоиха стойността си.

Губещите

1. Петрол и газ

Петролният и газовият сектор имаше проблеми още преди корона кризата на фона на ценови войни и пренасищане на пазара. Блокирането на икономиките обаче заедно с удара върху транспорта и туризма донесоха нови главоболия на компаниите от индустрията. А най-засегнат сред гигантите се оказа British Petroleum, който изгуби близо половината от пазарната си капитализация през последните 12 месеца.

2. Банки

При рекордно ниски лихви и затворени физически офиси, банките се сблъскаха с нарастващ кредитен риск при пик в безработицата. Акциите на финансовите институции бяха сред най-потърпевшите от кризата. А голям губещ се оказа Wells Fargo след спад от 44%.

3. Търговски площи

Търговските центрове останаха затворени за дълго време през 2020 година, а също така те бяха затруднени в това да събират наеми от много от наемателите си. В Щатите компанията Simon, която управлява най-много молове в страната записа 41% спад на акциите си.