Руската инвазия в Украйна тази година разбуни световните енергийни пазари и предизвика недостиг на храни в някои части на света. Смущенията може да се засилят през зимата, като рязко нарастващите разходи за енергия се очаква да причинят рецесия в Европа и да отслабят икономиките на Съединените щати и много други нации. Все още е възможен по-широк и по-опустошителен конфликт.

Война с участието на Китай обаче, би била много по-лоша. Неотдавнашното посещение на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван разгневи комунистическото правителство на Китай, което изстреля ракети над острова и проведе заплашителни военни учения, предназначени да напомнят на света, че Китай планира да анексира Тайван някой ден, независимо дали по мирен път или със сила.

Ако това включва въоръжен конфликт, той вероятно ще причини повече щети на световната икономика и световните пазари, отколкото всяка военна конфронтация след Втората световна война. За разлика от Русия или Украйна, мощният производствен сектор на Китай е тясно свързан с икономиките навсякъде, включително Съединените щати и Европа. Моретата около Китай и Тайван са едни от най-натоварените морски пътища в света.

Тайван, Коста Рика и още от най-добрите страни за живот и работа на мигранти

Тайван, Коста Рика и още от най-добрите страни за живот и работа на мигранти

Какви предимства предлагат?

Разрушаването на цялата тази търговия по време на война би било опустошително. Преди нахлуването на Русия в Украйна, например, търговията на САЩ с Русия беше 36 милиарда долара годишно. Търговията с Украйна беше 4 милиарда долара годишно, за общо 40 милиарда долара пряка търговия, застрашена от войната.

Търговията на САЩ с Китай е 656 милиарда долара годишно, включително внос на потребителски продукти във всеки американски дом и компоненти в много стоки, сглобени в Съединените щати. Търговията на САЩ с Тайван е 114 милиарда долара и това включва някои от най-модерните полупроводници в света.

Взети заедно, търговията на САЩ с Китай и Тайван е 10 пъти търговията на САЩ между Русия и Украйна и включва продукти, които са много по-важни за икономиката на САЩ. Същите взаимозависимости съществуват между Китай, Тайван и повечето от развитите икономики в света.

В случай на война, "икономическите последици биха били катастрофални", твърдят Хал Брандс и Майкъл Бекли в новата книга "Опасна зона: Предстоящият конфликт с Китай". Те добавят, "Глобална депресия би била почти гарантирана. "

Тайван се отдели от Китай през 1949 г., в края на гражданската война в Китай, и сега функционира като независима демокрация. Китай обаче смята Тайван за ренегатска република, а президентът Си Дзинпин настоява, че "обединението" с Тайван е неизбежно. Тъй като Тайван не е заинтересован, Китай ще трябва да принуди обединението.

Пекин глоби веригата магазини 7-Eleven за това, че са нарекли Тайван държава

Пекин глоби веригата магазини 7-Eleven за това, че са нарекли Тайван държава

Глобата на компанията в размер на 7 842 долара

Голям удар върху просперитета на САЩ

Съединените щати имат умишлено неясна политика спрямо Тайван, целяща да намекне, че американската армия ще помогне за защитата на Тайван, ако Китай нападне, без да казва това открито. Президентът Байдън изясни тази политика през май, когато каза, че да, Съединените щати ще защитят Тайван, ако Китай нахлуе. Въпреки че това би бил най-добрият шанс на Тайван да оцелее като независима демокрация, това може да е и най-лошият сценарий за икономическата катастрофа, която би предизвикала една война за Тайван.

Изследователската организация Rand изчислява, че война с участието на Китай и Съединените щати би отрязала 5% от американската икономика от 23 трилиона долара. Това би бил най-големият удар върху американския просперитет след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. През 2009 г., на фона на Голямата рецесия, брутният вътрешен продукт на САЩ спадна само с 2,6%. Фондовият индекс S&P 500 достигна дъното през 2009 г. с 55% под предишния си връх, което може да е само усещане за загубите, които инвеститорите могат да очакват от войната между САЩ и Китай.

Сушата в Тайван заплашва глобалното производство на чипове с пълен срив

Сушата в Тайван заплашва глобалното производство на чипове с пълен срив

Ето какво означава това за автомобилната промишленост

Китайската икономика от 17 трилиона долара ще пострада много повече, като нейният БВП ще се срине с цели 25%, според Ранд. Както при икономиката на Русия след нахлуването в Украйна, щетите вероятно ще дойдат от няколко посоки: икономически санкции, наложени от Съединените щати и други съюзнически нации, атаки срещу китайска инфраструктура от Тайван, цената на поддържането на скъпа и може би продължителна война и отделянето на Китай от много международни системи.

Сравнително малката икономика на Тайван от 670 милиарда долара вероятно ще пострада най-много, тъй като нацията се бори за самото си оцеляване. Украйна, в подобна екзистенциална битка в момента, може да претърпи опустошителния спад на производството от 45% тази година, докато се бори да прогони нахлуващите руски сили.

Колко важен е Тайван за света?

Последните военни учения на Китай, обкръжаващи Тайван, имат ясни последици за световната икономика след неотдавнашното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

"Тайван има много по-голямо значение за световната икономика, отколкото неговият 1% дял от световния БВП би показал", пише в бележка Гарет Ледър, старши икономист в екипа за нововъзникваща Азия в Capital Economics.Военните учения включваха тренировки с бойни стрелби и изстрелвания на ракети, ограничавайки достъпа до кораби и самолети в района. Данните, събрани от Bloomberg, показват, че повече от 40 кораба са плавали около сондажните зони на юг от главното пристанище на Тайван."По-нататъшна ескалация на напрежението между двете страни на пролива, което отрязва износа на Тайван от останалия свят, би довело до подновяване на недостига в автомобилния и електронния сектор и би оказало допълнителен възходящ натиск върху инфлацията", пише Ледър.Той отбеляза, че Тайван е най-големият производител в света на процесорни чипове, "които са все по-всеместни в новите продукти", като има два пъти по-голям пазарен дял от следващия най-голям производител. Ледър добави, че 92% от най-модерните полупроводници са произведени от TSMC в Тайван, което прави доминацията му във високия клас още по-голяма.

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Държавните медии до голяма степен използват празника на работниците като още една възможност да възхвалят династията Ким

Така че, ако доставките на тайвански полупроводници бъдат прекъснати за продължителен период от време, производителите на електроника и автомобили ще се затруднят да намерят алтернативни доставчици.Автономията на Тайван се превърна в ключов геополитически интерес за САЩ поради господството на острова на световния пазар на микрочипове. Полупроводниците, които присъстват във всичко - от смартфони до автомобили, се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие.В доклад от 2021 г. на администрацията на Байдън беше обяснено, че "Съединените щати са силно зависими от една единствена компания - TSMC - за производството на нейните водещи чипове". Също така в доклада "липсата на местни производствени мощности също излага на риск способността за осигуряване на настояща и бъдеща национална сигурност и критични инфраструктурни нужди".Докато Вашингтон и Пекин са в ожесточена надпревара да станат световен лидер във високотехнологичните индустрии, Конгресът на САЩ прие Закона за чиповете и науката миналата седмица, предоставяйки 52 милиарда долара субсидии за сектора на полупроводниците в Америка.Това ще подкрепи нашата родна индустрия за чипове, като около 39 милиарда долара ще бъдат отпуснати за изграждането на нови заводи за производство на чипове на територията на САЩ. Междувременно всяко допълнително затруднение би направило глобалното производство на стоки особено уязвимо.Ако производствените мощности бъдат повредени, залозите са изключително високи, тъй като са необходими две до три години, за да се изгради завод за полупроводници от нулата, според Ледър. Последствията биха били "изключително скъпи" замяната на загубения производствен капацитет и не би било "възможно да се възстановят най-модерните съоръжения на TSMC без неговия персонал и интелектуална собственост". Предвид размера на електронната индустрия в части от Азия и автомобилната индустрия в части от Европа, тези икономики са особено уязвими.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Друго предизвикателство би бил недостигът на електроника, което от своя страна би довело до повишаване на цените, добавяйки по-голям натиск към световната инфлация. Ледър предупреждава, че ако доставките на тайвански полупроводници бъдат прекъснати за продължителен период, производителите на електроника и автомобили ще се затруднят да намерят алтернативни доставчици. Това би накарало много фирми да спрат производството."Докато самите електронни стоки съставляват сравнително малък дял от CPI кошниците, широко разпространеният недостиг на чипове би засегнал производството на по-широка гама потребителски стоки и дори цифрови услуги", обясни Ледър. "Следователно голяма ескалация над Тайван би представлявала още един шок в предлагането, поддържайки инфлацията висока още по-дълго."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.