Новите домове в столицата на Великобритания обикновено се разпродават още преди строителните дейности по тях да бъдат завършени. Сега обаче Лондон е рекордно принаситен от постройки, за които няма купувачи.

Броят на непродадените имоти, които все още се строят стигна до 31 508 в края на март. Това е рекордна сума, откакто консултантската фирма за недвижими имоти Molior London започна да събира данни за пазара преди десетилетие, пише Bloomberg.

Регионите с най-много непродадени домове са Tower Hamlets и Greenwich. Голяма част от тях са твърде скъпи, за да могат да се ползват правителствени стимули като "Помощ за покупка". Затова жителите от средната класа не ги предпочитат.

"Помощ за покупка" е заем, въведен през 2013 година и позволява на кредитополучателите да вземат ипотека с първоначална вноска от 5 процента. Съгласно програмата държавата дава 40% от тази ипотека без лихви в замяна на дял от всяко увеличение на стойността на имота в последствие. Програмата обаче е само за новите домове, които струват над 600 000 паунда.

По-рано скъпите жилища можеха да бъдат закупени от чуждестранни инвеститори, но през последните няколко години търсенето и от тяхна страна е отслабнало. Това се дължи на мерките, които правителството на Острова прие за ограничаване на чуждите инвестиционни покупки на нови жилища.

Архитектите, инженерите и дизайнерите пък от своя срана започнаха да изпипват все повече работата си, за да може луксозните апартаменти, които създават, да привлекат вниманието на чуждите инвеститори. Оттогава пазарът на скъпите имоти бе засегнат от увеличаване на данъците, капиталовия контрол и несигурността на Брекзит.

Средната цена за ново жилище в Лондон е стигнала рекордните 9090 паунда или 11 760 долара на квадратен метър. Цената е с 74% по-висока от 2010 година. Най-скъпите квартали са Кенсингтън и Челси.