Работната ръка в Китай вече не е толкова евтина като заплатите в страната нараснаха сериозно на фона на огромния производствен сектор на втората по големина икономика в света.

Наетите в различните фабрики в страната получават по-големи трудови възнаграждения от когато и да било. Средното заплащане на час е достигнало 3,60 долара през последната година, което е с 64% повече от това през 2011 година, показват данни на анализаторската фирма Euromonitor.

Сумата е пет пъти по-голяма тази, която получават работниците в друга бързоразвиваща се икономика в региона - Индия. Освен това надницата е почти равна с тези в държави, като Португалия и Южна Африка, пише CNBC.

Промените не са изненада на фона на огромния растеж на Китай през последните няколко десетилетия. Това обаче се превръща във все по-голям проблем за един от основните двигатели на икономиката - чуждестранните компании, които произвеждат на територията й.

Нарасналите разходи за персонал вече принудиха редица фирми да преместят бизнеса си в други развиващи се страни, като Шри Ланка, където на час работниците получават средно по 50 цента.

"В резултат собствениците на фабрики започнаха да правят огромни инвестиции извън Китай", коментира Бен Кавендър от China Market Research.

"Компаниите влагат и много пари в роботизация, за да ограничат разходите си за заплати", казват Шон Дарби и Кенет Чан, които са анализатори в Jefferies.