Българите получаваме най-ниска минимална надница от целия Европейски съюз, но пък минималните заплати у нас отчитат най-голямо увеличение за последните десет години.

Това сочат данни на Европейската статистическа служба за минималните заплати в Съюза.

Според данните през януари 2017 година десет от страните членки, разположени в източната част на ЕС, имат минимална надница под 500 евро на месец.

На първо място в това отношение се нарежда страната ни, като българите вземат средно по 235 евро. Веднага след нас е Румъния, а гражданите от северната ни съседка се трудят за 275 евро на месец.

Възнагражденията в Латвия и Литва стигат сумата от 380 евро, с което се нареждат в челната тройка.

От другата страна на монетата е Люксембург, където минималната надница е почти 2000 евро. Ирландците са следващи по високи заплати с 1563 евро месечно.

Третата страна с най-големи надници в ЕС е Холандия, като в Страната на лалетата минималното възнаграждение е 1552 евро на месец.

Въпреки че получаваме най-малко пари в ЕС, страната ни отчита най-голямото увеличение на минималната месечна заплата за последното десетилетие.

Ръстът в надниците у нас стига 109 на сто за периода от 2008 година досега, когато минималната работна заплата е била 112 евро.

В Румъния скокът в заплатите за същия период е 99 на сто от 139 евро през 2008 година. Според статистиката третото място в това отношение се пада на Словакия, където заплатите са скочили с 80 на сто от 241 евро преди почти десетилетие.

В Гърция ръстът при заплатите е отрицателен, като през 2008 година гражданите на южната ни съседка за получавали 794 евро, а сега печелят по 684 евро.

Страната е и единствената в ЕС, която отчита подобна тенденция с -14 на сто.