През юни цените на храните в световен мащаб продължиха да се повишават, като особено силно бе поскъпването на млечните продукти и зърнените култури, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) към ООН.

Индексът на цените на храните, изчисляван от FAO на базата на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, е нараснал с 1,4% спрямо май до 175,2 пункта, а спрямо юни 2016 г. е по-висок със 7%.

Зърнените култури повишават стойността си с 4,2% спрямо май, достигайки най-високото си ниво за последната година. Причината е в поскъпването на пшеницата, особено на сортовете с високо съдържание на протеин, заради неблагоприятните метеорологични условия в САЩ, както и на ориза заради силното търсене за внос. Цената на царевицата обаче е под натиск заради рекордната реколта в Южна Америка, пише sinor.bg.

Млечните продукти през юни са поскъпнали средно с 8,3% спрямо май, а нивото на подиндекса се приближава към максималното за последните 3 години. В най-голяма степен се повишиха цените на маслото - с 14,1%, А тенденцията за силно поскъпване се запазва и при сирената и сухото обезмаслено мляко заради свиването на запасите на млените продукти, предназначени за износ, в основните държави-производителки.

При месните продукти също е отчетен ръст на цените, макар и по-скромен - с 1,8% спрямо май, като юни бе шестият пореден месец на умерено поскъпване при тях. Същевременно продължават да се трупат опасения за цените на птичето месо заради разпространението на птичия грип в Европа, Азия и Африка", посочват от агенцията към ООН.

Цената на захарта отчете най-силен спад през юни - с 13,4% спрямо май, достигайки най-ниското си ниво от 16 месеца. Причината е в натрупаните значителни запаси за износ, особено в Бразилия, както и в слабото търсене за внос.

Маслодайните култури и растителните масла поевтиняха през юни с 3,9% спрямо май най-вече заради спада на цените на палмовото и соевото масло.